Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚορωνοϊός: Διαδημοτικές μετακινήσεις από αύριο - SMS έως τις 15 Μαϊου

Κορωνοϊός: Διαδημοτικές μετακινήσεις από αύριο – SMS έως τις 15 Μαϊου

Απελευθερώνονται από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας, καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, σημείωσε πως παραμένει η υποχρέωση αποστολής sms έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε πως ανοίγει από απόψε η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες 40-44, ενώ από το Μ. Σάββατο θα ανοίξει για τους 45-49.

Στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών από τον Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 και 45-49

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά της covid-19 και σήμερα ξεπερνάμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο Βασίλης Κικίλιας. «Είμαστε πολύ περήφανοι για την πορεία των εμβολιασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από τη Μεγάλη Δευτέρα σπάμε καθημερινά τα ρεκόρ ημερησίων εμβολιασμών», είπε και αναφέρθηκε στην επέκταση της δυναμικής του συστήματος εμβολιασμών καθώς από 5 Μαΐου θα λειτουργούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης ομαλά εξελίσσεται και η ροή των παραδόσεων εμβολίων προς τη χώρα. Θα αγγίξουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, είπε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για τη θετική ανταπόκριση της ηλικιακής ομάδας 30-39 στον εμβολιασμό, και ενημέρωσε πως από απόψε θα στέλνονται τα πρώτα μηνύματα από την άυλη συνταγογράφηση για τους πολίτες 30-39 ετών.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 με το AstraZeneca και τo Μ. Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 45-49.

Επίθεση Κικίλια στην αντιπολίτευση για την Επιτροπή Εμβολιασμών

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Εμβολιασμών που κάνει την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό. Ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «η ανάγκη για αντιπολίτευση πρέπει να έχει κάποια όρια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δείξει υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα, και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των συμπολιτών μας στο πλαίσιο της Επιχείρησης ‘Ελευθερία’. Τους ευχαριστώ δημοσίως για την προσφορά τους».

«Δεν διόρισα εγώ αυτή την Επιτροπή. Αυτή την επιτροπή τη διόρισε η κυβέρνηση Τσίπρα στις 17 Αυγούστου 2017. Πράγματι, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες κι εγώ ανανέωσα τη θητεία τους στις 17 Αυγούστου 2020. Θεωρώ, λοιπόν, επειδή αυτοί έκαναν την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό και έχουν προσφέρει σε καίριες και δύσκολες στιγμές εξαιρετικές υπηρεσίες ότι δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε ελαφρά την καρδία, πρέπει να τους στηρίζουμε όλοι μας και είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους «ξεστοκάρουμε τα εμβόλια». Αντιθέτως δίνουμε πρόσβαση στα εμβόλια σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε».

Παπαευαγγέλου

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρατηρείται αποκλιμάκωση της επιδημίας. Η μείωση έφτασε στο 15% και ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση 4,5%

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία, αλλά ο ενεργός αριθμός κρουσμάτων παραμένει υψηλός

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται, αλλά οι μονάδες ΜΕΘ εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90%

Το RT βρίσκεται στο 0,97% με 0,98% λίγο κάτω από την μονάδα

Αναφορικά με τον εκκλησιασμό τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι αναγκαίο να τηρούμε τα μέτρα, με τη χρήση διπλής μάσκας

Σύσταση για self test πριν το πασχαλινό τραπέζι

Να μην καταργήσουμμε τελείως τη φούσκα μας

Μαγιορκίνης

Σημαντική η επέκταση του εμβολιασμού και στις νεότερες ηλικίες

Ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων έδειξε επιπλέον σημάδια υποχώρησης

Παρατηρήθηκε μείωση των θανάτων κατά 4%

Στην Αττική παρουσιάζεται τρίτη εβδομάδα συρρίκνωσης, στη Θεσσαλονίκη δεύτερη εβδομάδα συρρίκνωσης

Χαρδαλιάς

Διανύουμε μια διαφορετική Μ. Εβδομάδα για δεύτερη χρονιά

Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα μέσα στο ναό

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προάυλιο χώρο, χωρίς πομπή

Υποχρεωτική αποστολή SMS την Κυριακή του Πάσχα για το πασχαλινό τραπέζι

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 22:00 έως την Κυριακή του Πάσχα

Παραμένει έως την άρση υπερτοπικών μετακινήσεων η υποχρέωση αποστολής sms

Από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6

Τα καταστήματα εστίασης και καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45. Όλοι θα πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε στα σπίτια μας έως τις 23:00

Από αύριο το πρωί επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας

Τα self test ενισχύουν τις δικλείδες ασφαλείας των μέτρων

Το θέμα της άρσης υποχρέωσης αποστολής SMS αμέσως μετά το Πάσχα, είναι ένα ζήτημα που ακούστηκε πολύ τις τελευταίες ώρες, ωστόσο δεν συζητήθηκε καν στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Επιδημιολόγων.

Μάλιστα μέλη της Επιτροπής, τόνισαν εμφατικά στο CNN Greece, ότι δεν υπήρξε πρόσκληση με ατζέντα το θέμα των SMS και ότι η σημερινή συνεδρίαση, αφορούσε αποκλειστικά την επιδημιολογική εικόνα της νόσου. Επισήμαναν ακόμη, ότι το θέμα της άρσης των SMS, αποτελεί «προνομιακό πεδίο», το οποίο θέλει να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Αναφορικά με την πορεία του ιού, όπως έγινε γνωστό από την σημερινή συνεδρίαση, οι περισσότερες περιοχές εμφανίζουν ελαφρά βελτίωση, ωστόσο καταγράφονται ακόμη πολλοί θάνατοι. Αυτό είναι λογικό διότι υπάρχουν πολλοί διασωληνωμένοι και μάλιστα σε νεότερες ηλικίες, η νοσηλεία των οποίων τραβάει σε μάκρος, σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής.

πηγη: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ