Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥπόγεια σήραγγα για τα αρχαία Πεταλιδίου ενέκρινε το ΚΑΣ

Υπόγεια σήραγγα για τα αρχαία Πεταλιδίου ενέκρινε το ΚΑΣ

Τη μελέτη που προβλέπει υπόγεια σήραγγα χωρίς να μετακινηθούν ή να πειραχτούν τα ευρήματα των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο Πεταλιδίου, ενέκρινε προχθές Τρίτη με τηλεδιάσκεψη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), για την παράκαμψη Πεταλιδίου, στο οδικό έργο Τζάνε – Καλαμάκι στον δρόμο Ριζόμυλος – Κορώνη.

Το ΚΑΣ μετά από αρκετή ώρα συζήτησης επέλεξε τη συγκεκριμένη λύση, που είναι πιο κοστοβόρα και πιο δύσκολη τεχνικά, αλλά εγγυάται την προστασία και την ανάδειξη των ευρημάτων της Αρχαίας Κορώνης, που έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή. Με τη λύση αυτή προβλέπεται, επίσης, “κατ εντ κάβερ” κι ένα ακόμα τεχνικό, στο τμήμα της παράκαμψης Πεταλιδίου.

Στην ίδια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το ΚΑΣ απέρριψε κατά πλειοψηφία τη μελέτη χωροθέτησης του έργου καταφυγίου τουριστικών σκαφών Καρδαμύλης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μαξιμαλιστικό έργο που καταστρέφει το τοπίο.

Το θέμα για την έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Διαχείρισης  Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για έναρξη το 2021 ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Αρχαιολογική Έρευνα Κάστρου Καλαμάτας”, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο τριετούς προγραμματισμού 2021-2023, αναβλήθηκε λόγω του περασμένου της ώρας και των πολλών ωρών συνεδρίασης και θα συζητηθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Πηγή: eleftheriaonoline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ