Στο Ταμείο Ανάκαμψης η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με την Αρχαία Μεσσήνη

Η οδική διασύνδεση του αυτοκινητόδρομου Α7 με την Αρχαία Μεσσήνη. Από το κόμβο Αρφαρών προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, θα ενταχθεί σε ειδικό κωδικό του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Τέλος, η διαγωνιστική διαδικασία του Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη εξελίσσεται ομαλά. Αλλά χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα. Τα παραπάνω είπε ή άφησε να εννοηθούν ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιών του υπουργείου Υποδομών, Γιάννης Καρνέσης, στον βουλευτή Περικλή Μαντά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του κ. Μαντά:

«Αναφορικά με τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, ο κ. Καρνέσης ενημέρωσε τον βουλευτή ότι το έργο βρίσκεται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Κι είναι σταθερά εντός χρονοδιαγράμματος. Με τον ανταγωνιστικό διάλογο μεταξύ των πέντε επιλεγμένων εταιρειών και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να βρίσκεται σε εξέλιξη. Κι η διαδικασία να εξελίσσεται ομαλά.

Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού. Όπως και η διαδικασία κτηματογράφησης για τη συνολική χάραξη του έργου.

Ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να τονίσει για άλλη μια φορά την υψηλή αξία που έχει το συγκεκριμένο έργο για τη Μεσσηνία, και ζήτησε από τον κ. Καρνέση να υπάρχει σταθερά μέριμνα ώστε να μην προκύψουν αχρείαστες καθυστερήσεις.

Όσον αφορά το σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Καρνέσης ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι το σχετικό έργο έχει ενταχθεί εξ ολοκλήρου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με προϋπολογισμό που φτάνει στα 79 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καλαμάτας. Προβλέπεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας σύμβασης παραχώρησης με τη “Μορέας ΑΕ”. Το έργο βρίσκεται στη φάση κατάρτισης της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η οποία σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και να αποσταλεί για διαβούλευση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η τελική έγκριση της ΜΠΕ αναμένεται εντός του 2021, εξέλιξη που θα επιτρέψει στο κύριο μέρος του έργου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2022.

 Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του έργου, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με σύγχρονη και ολοκληρωμένη περιμετρική οδό και πλήρη αντιπλημμυρική προστασία.

Τέλος, ο κ. Καρνέσης ενημέρωσε τον βουλευτή Μεσσηνίας ότι ένα νέο έργο οδικής διασύνδεσης του αυτοκινητόδρομου του “Μορέα” με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ιθώμης αναμένεται να ενταχθεί σε ειδικό κωδικό του Ταμείου Ανάκαμψης, ο οποίος περιλαμβάνει κονδύλια της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο που περιλαμβάνει αφενός τη βελτίωση, διάνοιξη και αναβάθμιση του σημερινού οδικού άξονα, και αφετέρου τη συντήρησή του καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης από τον συμβασιούχο της παραχώρησης.

Με τον τρόπο αυτό δρομολογείται ένα σημαντικό και διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας και φορέων της Μεσσηνίας, μέσα από το οποίο διευκολύνεται η οδική πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, αναδεικνύεται το σημαντικό έργο της συντήρησης και της ανάδειξης των αρχαιοτήτων που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, και προβάλλεται περαιτέρω η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής μας».

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ