«Με ταχύτητα, δικαιοσύνη θα αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί»

Απάντηση Λιβανού σε Κατρίνη  για παγετό

Θα γίνει εξειδικευμένη καταγραφή ζημιών ανά καλλιέργεια

Στην ερώτηση του βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη για τις ζημιές και τις αποζημιώσεις από τους πρόσφατους παγετούς. Απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. «Όλες οι ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς θα αποζημιωθούν με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα», τόνισε ο υπουργός στη Βουλή. Η πραγματική εικόνα των ζημιών από τον παγετό, όπως είπε ο κ.  Λιβανός, θα είναι εφικτό να εκτιμηθεί μετά την καρποδεσία, δηλαδή στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου. Ο κ. Λιβανός διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ. Κι έχουν γίνει προσλήψεις επί πλέον 146 γεωπόνων από τη λίστα του ΕΛΓΑ.

«Θα υπάρξει μέριμνα για εξειδικευμένη καταγραφή των ζημιών ανά χωράφι,  με προσοχή και σχολαστικότητα. Ώστε να μην υπάρξει αφενός ούτε μια περίπτωση μη καταγραφής ζημιάς παραγωγού και αφετέρου να αποφευχθούν οι επιτήδειοι. Που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν ενώ δεν έχουν υποστεί καμία ζημία. Ζημιώνοντας πάντα τους πληγέντες συναδέλφους τους», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ. Ο οποίος σημείωσε ότι «δεν πιάνει τόπο το εμπόριο ευαισθησίας», αφού και η κυβέρνηση την ίδια ευαισθησία με τους Ερωτώντες έχει προς τους αγρότες.

 Στοιχεία από την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το γνωρίζουμε καλά.  Άλλωστε, η κυβέρνηση από τη 1η στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, έχει σκύψει πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης.

Σήμερα το πρωί συμμετείχα σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Ώστε να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα, τα οποία και σας ανακοινώνω από το βήμα της Βουλής.

Πρώτον, όλες οι ζημιές θα αποζημιωθούν, με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Θα υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας προς κάθε παραγωγό που επλήγη από το φαινόμενο του παγετού.

Δεύτερον, πραγματική εικόνα της ζημίας, και άρα  χρονοδιάγραμμα καταβολής των  αποζημιώσεων. Θα μπορούμε να έχουμε στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Όπου και θα έχει ολοκληρωθεί η καρποδεσία και θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε το ακριβές μέγεθος της ζημίας.

Τρίτον, όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη κινητοποιηθεί  από την πρώτη στιγμή. Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ  βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές με όλο το μόνιμο προσωπικό τους. Έγιναν άμεσα  και επιπλέον προσλήψεις 146 γεωπόνων, από τη σχετική λίστα του ΕΛΓΑ που έχει εγκρίνει το ΑΣΕΠ. Ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν αιτήματα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Προς το σκοπό αυτό,  ζητώ και τη δική σας συνδρομή  ως αντιπολίτευση.  Να μην ενθαρρύνετε μαξιμαλιστικά αιτήματα  αλλά πιστή και ακριβή αποτύπωση της πραγματικότητας. Είναι κρίσιμο, δεδομένου και των σφιχτών δημοσιονομικών πλαισίων  να αποζημιώσουμε όσους επλήγησαν.

Το απόλυτο νοικοκύρεμα  στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, τα δύο τελευταία χρόνια,  η ταχύτητα στην αντιμετώπιση όλων των τελευταίων φυσικών καταστροφών, και η πρωτοφανής καταβολή σε μια δόση του συνόλου της αποζημίωσης για τις ζημιές του 2020, αποτελούν εγγύηση για την αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού, αφήνοντας στο παρελθόν  τις γνωστές καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες  που υπέστησαν οι αγρότες μας.

Τέταρτον, θέλω να καταστήσω σαφές  ότι ο επαναλαμβανόμενος παγετός, μοναδικό φαινόμενο τα τελευταία 15 χρόνια, ακραίο καιρικό φαινόμενο, θα αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Πέμπτον, ήδη έχω αναλάβει πρωτοβουλία  επικοινωνίας και συνεργασίας, προς του ομολόγους μου υπουργούς των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που και αυτές επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ.

Στόχος, η διεκδίκηση εξεύρεσης κονδυλίων  για τις αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων, και σε αυτή τη προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς.

Κυρίες και κύριοι,  αυτή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί στο ακέραιο  τις εξαγγελίες της.

Είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα παραγωγό  που επλήγη από το παγετό αλλά και από τον Covid-19 και έτσι θα συνεχίσουμε».  

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ