Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜηδική: Άρχισαν οι πρώτες κοπές, με τις αποθήκες άδειες και τη ζήτηση...

Μηδική: Άρχισαν οι πρώτες κοπές, με τις αποθήκες άδειες και τη ζήτηση στα ύψη

Σε μία περίοδο με έντονα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, η μηδική έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής των ζώων ως πρωτεϊνούχο φυτό, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους.

Η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σε σύγκριση πάντα με το πρόσφατο παρελθόν, που ο κλάδος είχε βρεθεί σε αδιέξοδο, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του γάλακτος, αλλά και της άναρχης επέκτασης των καλλιεργειών, λόγω της ενίσχυσης από προγράμματα πρασινίσματος και βιολογικής γεωργίας.

Η κατάσταση δείχνει τώρα να μπαίνει σε μία σταθερή τροχιά, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και το εισόδημα των παραγωγών. Το διαχρονικό και σημαντικό μειονέκτημα παραμένει η απουσία ενός σύγχρονου και οργανωμένου μοντέλου παραγωγής, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην ομαλή προώθηση του προϊόντος στους κτηνοτρόφους.

Αυξημένη η ζήτηση, απέναντι ο καιρός

Δίνοντας μία πρώτη εικόνα από την περιοχή της Κωπαΐδας, ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός ζωοτροφών, εστιάζει στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν την παραγωγή. «Λόγω παγετού, είχαμε σημαντικά προβλήματα το τελευταίο διάστημα. Οι πρώτες κοπές έχουν ξεκινήσει και μετά το Πάσχα πιστεύω ότι θα μπούμε σε πλήρη διαδικασία, αν φυσικά μας το επιτρέπει και ο καιρός». Συνεχίζοντας, επισημαίνει τα μηδενικά αποθέματα στις αποθήκες και τη μεγάλη ζήτηση από την πλευρά των κτηνοτρόφων. «Οι συμπυκνωμένες ζωοτροφές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και ένα μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στη μηδική».

Δίνοντας μία εικόνα των τιμών, ο κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται από 13- 14 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν περίπου στα 12 με 13. Το ενσίρωμα μηδικής κυμαίνεται από 7 μέχρι 8 λεπτά το κιλό, αυξημένο κατά 1 λεπτό σε σύXγκριση με πέρυσι.

Αρουραίοι καταστρέφουν τις φυτείες στη Φθιώτιδα

Από την περιοχή της Ελάτειας Λοκρίδας, ο Ανδρέας Κινιάκος, παραγωγός μηδικής δηλώνει και ο ίδιος ότι τα αποθέματα στις αποθήκες είναι ελάχιστα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κοπές. Εκείνο όμως που τον απασχολεί περισσότερο είναι ο μεγάλος αριθμός των αρουραίων που καταστρέφουν τις φυτείες, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να γυρίζουν τα χωράφια τους.

«Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, η οποία να είναι οργανωμένη από την πλευρά της πολιτείας και όχι η καταπολέμηση να γίνεται μεμονωμένα από τον κάθε παραγωγό».

Θίγοντας ένα άλλο θέμα, ο κ. Κινιάκος μίλησε για την πρωτεϊνική σύνθεση της μηδικής, κάτι το οποίο δεν έχει απασχολήσει σημαντικά ούτε τους γεωργούς, αλλά ούτε και τους κτηνοτρόφους ως αποδέκτες. «Η ποιότητα του προϊόντος μας εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως και σε άλλα στοιχεία, προς όφελος των ζώων. Μέσα από αυτό, θα πρέπει καθοριστεί και η πραγματική αξία του προϊόντος που παράγουμε».

Κοπή ξεκαθαρίσματος στη Δυτική Ελλάδα

Μπορεί να έχει ξεκινήσει η κοπή της μηδικής στη Δυτική Ελλάδα, αλλά αυτό παρατηρείται περισσότερο σε φυτείες με σημαντικό ποσοστό ζιζανίων αγρωστωδών ειδών. Όπως εξηγεί ο Κώστας Γατσουλιάς, παραγωγός από τις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας, η πρώτη κοπή γίνεται περισσότερο για να καθαρίσει το χωράφι από τα ζιζάνια. Φυσικά και η τιμή του προϊόντος είναι χαμηλότερη, ανάλογα με την περιεκτικότητα ξένων ειδών μέσα στον σανό της μηδικής.

Λόγω των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή, οι κοπές πηγαίνουν πίσω κατά περίπου δέκα ημέρες και όπως δηλώνει ο κ. Γατζουλιάς οι περισσότερες θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του μήνα.

Στο ερώτημα της εφημερίδας για το θέμα των τιμών, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς εκτιμά αύξηση κατά 2 λεπτά σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Η ζήτηση στο προϊόν είναι μεγάλη και, όπως καταλαβαίνετε, αναλόγως θα διαμορφωθούν και οι τιμές». Κλείνοντας, τόνισε ότι τον χειμώνα που πέρασε οι τιμές της μηδικής στην αποθήκη ξεπέρασαν ακόμη και τα 33 λεπτά και καλό είναι οι κτηνοτρόφοι να προγραμματίσουν από τώρα τις αγορές τους.

Θεσσαλιώτιδα

Αρχές Μαΐου ο μεγάλος όγκος συλλογής

Σε χωράφια μηδικής, τα οποία δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κοπές. Όπως, όμως, μας ενημερώνει ο Δημήτρης Μόκας, παραγωγός μηδικής από τα Γαβράκια Δομοκού, «έχουν γίνει οι πρώτες κοπές με μεγάλο ποσοστό αγριόχορτων, που φτάνει ακόμη και το 80% στον σανό. Ο καιρός δεν ευνοεί την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα να πάμε ακόμη και δέκα ημέρες πίσω».

Η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται ενισχύοντας και το εισόδημα των παραγωγών, ενώ παραμένει το διαχρονικό και σημαντικό μειονέκτημα της απουσίας ενός σύγχρονου και οργανωμένου μοντέλου παραγωγής, που θα συνέβαλε στην ομαλή προώθηση του προϊόντος στους κτηνοτρόφους.

πηγη: ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ