Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓια την άμεση αποζημίωση των καλλιεργητών του νομού Ηλείας που επλήγησαν από...

Για την άμεση αποζημίωση των καλλιεργητών του νομού Ηλείας που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Νέα μεγάλη απώλεια στο εισόδημα τους δέχτηκαν οι βιοπαλαιστές αγρότες σε χωριά του πρώην δήμου Ωλένης. Σε χωριά του δήμου Ήλιδας και σε άλλες περιοχές του νομού Ηλείας. Οι πλήρεις συνέπειες τις καταστροφής θα φανούν το επόμενο διάστημα.

Την προηγούμενη εβδομάδα προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών κορινθιακής σταφίδας, αμπελιού και άλλων. Μετά τον παγετό και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Που ήρθαν να αποτελειώσουν ότι άφησε η προηγούμενη κακοκαιρία του Μαρτίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το εισόδημα τους. Όταν στην εποχή μας η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που η εφαρμογή τους θα μπορούσε να προστατεύει την παραγωγή.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση μιας και έχουν κάνει διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και τώρα βλέπουν τους κόπους τους να έχουν πάει χαμένοι. Οι αγρότες, έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την απουσία μέτρων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας.

Επιπλέον η κατάστασή τους γίνεται όλο και πιο ασφυκτική λόγω της διαχρονικής καταλήστευσης του κόπου τους από βιομηχάνους, εξαγωγείς και διάφορους μεσάζοντες που ενισχύει και η εφαρμοζόμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα έχουν οδηγήσει τους αγροτοπαραγωγούς στο να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας τους, και άλλες υποχρεώσεις όπως καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν καλύπτει όλες τις καταστροφές και το σύνολο της ζημιάς. Ενώ όσοι επλήγησαν αν αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ένα ποσό που υπολείπεται κατά πολύ του μεγέθους της ζημιάς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση εκτίμηση της ζημιάς στις καλλιέργειες που να αποτυπώνει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής τους.
  • Την προκήρυξη τώρα προγράμματος αναμπέλωσης για την Κορινθιακή σταφίδα με υγιή και πιστοποιημένα φυτά, με κρατική χρηματοδότηση.
  • Τη στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών, ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα τους.
  • Το πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κ.α.
  • Την άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ που να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.
  • Να υλοποιηθούν έργα αντιπαγετικής προστασίας, με βάση τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ