Βουλή: Τρία έντονα «ναι» και τρια ηχηρά «όχι» για την ψήφο των αποδήμων

Φαντάζει δύσκολη η συγκέντρωση των 200 ψήφων που απαιτείται από το Σύνταγμα

Δύσκολη μοιάζει να είναι η συγκέντρωση των 200 ψήφων, που επιτάσσει το Σύνταγμα. Για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού. Όπως έγινε αντιληπτό από τις τοποθετήσεις των κομμάτων στη Βουλή. Τα έξι κόμματα τοποθετούνται με τρία έντονα «ναι» και ισάριθμα ηχηρά «όχι».

Η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση τάσσονται υπέρ του νέου νοθετήματος. Το οποίο απαλείφει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε ο προηγούμενος νόμος του Δεκεμβρίου 2019. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 καταψηφίζουν, με διαφορετικό ωστόσο σκεπτικό το κάθε κόμμα.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, όπου εισήχθη το νομοσχέδιο προς επεξεργασία. Στο επίκεντρο των αγορεύσεων των εισηγητών των κομμάτων βρέθηκε η αντιπαραθέση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς ωστόσο να λείπουν οι βολές των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης. Τόσο προς την κυβέρνηση για «ευκαιριακή αντιμετώπιση του θέματος», όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για “νέα κυβίστηση μετά τις δηλώσεις Τζάκρη για άρση όλων των περιορισμών”.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρατήρησε πως «η συζήτηση που ξεκινά σήμερα στην επιτροπή μας και θα καταλήξει με την ψηφοφορία στην ολομέλεια. Θα κρίνει τελικά δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα: Πρώτον, εάν η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει το καθήκον της. Ρυθμίζοντας και κατοχυρώνοντας οριστικά την δυνατότητα των Ελλήνων της Διασποράς -όλων των Ελλήνων της Διασποράς-

Να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν ισότιμα με τους εντός των συνόρων Έλληνες την ιστορική διαδρομή του έθνους. Χωρίς περιττές προϋποθέσεις, χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς, χωρίς γραφειοκρατικά αναχώματα.

«Και δεύτερον, το δεύτερο πολιτικό ζήτημα είναι, εάν οι πολιτικές δυνάμεις. Ειδικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα ακόμα η μείζον αντιπολίτευση. Θα έχουν το πολιτικό σθένος να μην θυσιάσουν στον βωμό του σημερινού μικρού κομματικού συμφέροντος το διαρκές εθνικά μεγάλο. Εάν θα δηλώσουν παρών στο μεγάλο αυτό βήμα που έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει μισό αιώνα. Ή εάν θα καταγραφούν ως μικροκομματικά και -επιτρέψτε μου να πω- κουτοπόνηρα απόντες», τόνισε συμπερασματικά.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος και σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εθνικός ληξίαρχος θα καταγράψει την στάση όλων μας. Κι ευχήθηκε να καταγράψει «300 ιστορικά “ναι” και κανένα μικρό “όχι”», ώστε η Βουλή των Ελλήνων να επιβεβαιώσει με συντριπτική πλειοψηφία ακριβώς αυτό: Ότι θα είναι η Βουλή όλων των Ελλήνων. «Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα: Όλα τα άλλα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι υποσημειώσεις», παρατήρησε μεταξύ άλλων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι σύρει την Βουλή σε μια εξαρχής προβληματική διαδικασία. Δεδομένου ότι, αντί να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος (ο οποίος μάλιστα ψηφίστηκε με 190 ψήφους) προχωρεί σε νέα νομοθέτηση, μετερχόμενη “φθηνούς επικοινωνιακούς λόγους”.

Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει να εργαλειοποιήσει την ψήφο των απόδημων. Απέδοσε «το πυροτέχνημα αυτό» σε προσπαθεια της κυβέρνησης «να αλλάξει ατζέντα» από τα φλέγοντα θέματα στα οποία απέτυχε. Αλλά και σε έναν «γενικότερο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό: την πρόθεση του υπουργού να αποδράσει από την υποχρέωσή του να εφαρμόσει τον νόμο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, από τους 800.000 Έλληνες του εξωτερικου. Εδώ και δύο μήνες που είναι ενεργή η πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Έγιναν λιγότερες από 1000 αιτήσεις, και οι εγγραφές αριθμούνται σε μόλις 100.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, η Ευαγγελία Λιακούλη, από την αρχή της ομιλίας της απευθύνθηκε στον Γιώργο Κατρούγκαλο. Για να πει ότι «στέλνει την μπάλα στην εξέδρα», ακριβώς «γιατί θέλει να διακοπεί ο αγώνας». Όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο, δεν απαντά όμως στο ένα και μοναδικό ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή: “Θέλουμε ή δεν θέλουμε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού;”».

«Θα πρέπει να απαντήσουμε. Η συζήτηση είναι αυτή και είναι πολιτική. Θέλετε να ψηφίζουν; Ναι ή όχι; Μας είπαμε για τους κόφτες που θέλατε να βάλετε. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που είπατε, είναι πως δεν θέλετε να προσμετράται η ψήφος τους στο εθνικό αποτέλεσμα. Ξέρει λοιπόν ο κόσμος ότι εσείς δεν θέλετε», είπε η κ. Λιακούλη προς τον κ. Κατρούγκαλο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κυβίστηση και ανακυβίστηση» σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, αφού καταλόγισε στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ότι μιλούν σαν να προέρχονται από παρθενογέννηση, είπε πως «επειδή η κ. Τζάκρη έκανε αυτές τις ανεκδιήγητες δηλώσεις, η κυβέρνηση ανοίγει νομοπαρασκευστική συζήτηση» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πολιτική προτεραιότητά της είναι «να γίνει εδώ ένα δικομματικό σόου».

«Αποδεικνύεται έτσι, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός όλων, τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των ομογενών και η απροκάλυπτη και αποκρουστική ψηφοθηρία. Τους αντιμετωπίζετε σαν κουκιά και την ίδια ώρα είστε τα κόμματα που ευθύνεστε για τον ξεριζωμό τους. Σήμερα οι θύτες εμφανίζονται ως προστάτες» ανέφερε ακόμη ο κ. Γκιόκας.

Από την Ελληνική Λύση, ο Κωνσταντίνος Χήτας επανέλαβε την θέση του κόμματός του «όλοι οι Έλληνες να ψηφίζουν” και προσέθεσε ότι η θέση αυτή αποτελεί βαθιά πίστη, εν αντιθέσει με το κυβερνών κόμμα που βλέπει σαν ψηφοδέλτια τους Έλληνες του εξωτερικού και δεν χάνει ευκαιρία να τους εκμεταλλευτεί μόνο και μόνο για την ψήφο τους».

«Δηλαδή τι έγινε; Ακούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ και σπεύσατε. Εσείς δεν ήσασταν που φέρατε τους περιορισμούς για την ψήφο των ομογενών και σας λέγαμε να τους άρετε, αλλά δεν μας ακούγατε;», ρώτησε ο κ. Χήτας προς τον Μάκη Βορίδη. Απευθυνόμενος δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «έβαλε αυτογκόλ με τις δηλώσεις Τζάκρη, την πάτησε, και τώρα τους ψήνει η κυβέρνηση και κάνει καζούρα σε βάρος τους».

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής της, ότι το κόμμα της αναγνωρίζει την ανάγκη να έχουν συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα της χώρας οι Έλληνες του εξωτερικού, επανέφερε ωστόσο την πρόταση για διαχωρισμό τους σε εκείνους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και σε όσους ζουν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ώστε οι μεν πρώτοι να ψηφίζουν για την Περιφέρεια στην οποία ανήκαν πριν φύγουν από την χώρα, οι δε δεύτεροι να εκλέγουν εκπροσώπους τους.

Εξήγησε ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο απαλείφει ένα κομμάτι της διαφωνίας του κόμματός της από τον νόμο που υφίσταται σήμερα και ψηφίστηκε το 2019 -αυτό όμως δεν είναι αρκετό, διότι δεν εξασφαλίζει την ισονομία. Ως εκ τούτου, δήλωσε ότι το ΜεΡΑ25 το καταψηφίζει». Ακόμη, είπε πως ούτε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει σύμφωνο το κόμμα της, αλλά καταφέρθηκε εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως προκαλεί απορία η στάση του, μετά τις δηλώσεις Τζάκρη να καταψηφίσει, αλλά «εμάς δεν μας εντυπωσιάζει αυτό: Αφού έκανε το “όχι” “ναι”, τώρα κάνει το “ναι” “όχι”».

πηγη: newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ