Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚορονοϊός: Διχασμένοι οι επιστήμονες για τις μετακινήσεις στα χωριά το Πάσχα

Κορονοϊός: Διχασμένοι οι επιστήμονες για τις μετακινήσεις στα χωριά το Πάσχα

Τα υπέρ και τα κατά που επικαλούνται μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Διχασμένα εμφανίζονται τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Για το αν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την διάρκεια του Πάσχα.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει για το θέμα την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο η συζήτηση έχει ανάψει τον τελευταίο καιρό, μετά την μερική άρση κάποιων περιορισμών. Αλλά και ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για τις 14 Μαΐου. Οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα για το ενδεχόμενο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό.

Στην μεν μία πλευρά είναι εκείνοι που θεωρούν, ότι μόνο κακό δεν θα κάνει η μετακίνηση στην εξοχή. Καθώς όπως υποστηρίζουν, θα αποφευχθούν οι συνωστισμοί σε διαμερίσματα στις πόλεις. Ενώ θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό στο χωριό. Όπως λένε, αυτά είναι ο εμβολιασμός, η ανάπτυξη αντισωμάτων για όσους έχουν ήδη νοσήσει και τα διαγνωστικά τεστ πριν την αναχώρηση.

Από την άλλη πλευρά, είναι εκείνοι που ούτε καν σκέφτονται το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Όπως λένε, η μαζική μετακίνηση θα δημιουργήσει συνωστισμό στα χωριά. Καθώς όσοι θα μετακινηθούν, δεν θα είναι συνέχεια έξω, αλλά θα επισκεφθούν σπίτια συγγενών, θα πάνε σε καφενεία κ.α. Επίσης, επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπάρξουν κρούσματα που θα χρειαστούν νοσηλεία. Σε περιοχές που το Σύστημα Υγείας ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, με τραγικά αποτελέσματα.

Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για το άνοιγμα των εκκλησιών

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ιερά Σύνοδο και την κυβέρνηση, για το άνοιγμα των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν. «Ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας, προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύσει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Σήμερα στους κλειστούς χώρους επιτρέπεται ένα άτομο για κάθε 20 τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα η Εκκλησία της Ελλάδας προτείνει, οι κληρικοί και το προσωπικό των ναών να κάνουν τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

πηγη: news.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ