Κ. Τζαβάρας: «Να χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα αναμπέλωσης της σταφίδας»

Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη χρηματοδότηση προγράμματος αναμπέλωσης της σταφίδας με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας. Επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί σταφίδας την τελευταία τετραετία έχουν υποστεί απανωτά πλήγματα είτε από φυτοπαθογόνα αίτια είτε από καιρικά φαινόμενα.

Ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει πως ο παγετός που έπληξε τον νομό το τελευταίο δεκαήμερο. Προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην καλλιέργεια της σταφίδας, ιδιαίτερα σε τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης του δήμου Πύργου (Σόπι, Χειμαδιό, κ.ά.). Η οποία φτάνει το 100% κατά περιπτώσεις, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Μαγούλα Ωλένης και στο Βαρθολομιό. Αφού καταγράφηκαν συνθήκες παγετού με -0,1 και +0,6 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Θερμοκρασίες ρεκόρ και στους δύο σταθμούς από την έναρξη λειτουργίας τους (2009).

Παράλληλα, ο Ηλείος βουλευτής υπενθυμίζει ότι η καλλιέργεια της σταφίδας αντιμετωπίζει εδώ και τέσσερα χρόνια πρόβλημα καχεκτικής βλάστησης. Γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή σε ποσοστά 50% και 60% και οδηγεί σε απόγνωση τους παραγωγούς. Αφού το κόστος αναμπέλωσης είναι δυσβάσταχτο, καθώς απαιτεί δαπάνες τουλάχιστον 1000 ευρώ ανά στρέμμα. Θα αποδώσει έπειτα από τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Τζαβάρας, το πόρισμα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου από το 2017 αναφέρει πως η καχεκτική βλάστηση οφείλεται σε φυτοπαθογόνο μύκητα του γένους «Phaeomoniella», για τον οποίο δεν υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά μέτρα, για αυτό και το ίδιο το Ινστιτούτο προτείνει ως αποτελεσματική λύση την εφαρμογή χρηματοδοτούμενου προγράμματος αναμπέλωσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μαραμένης σταφίδας σε σημαντικό τμήμα των καλλιεργειών της Ηλείας.

«Η σταφίδα αποτελεί ένα αγροτικό προϊόν με τεράστια εμπορική αξία που έχει ταυτιστεί με την οικονομική και κοινωνική ιστορία του τόπου. Για αυτό θεωρώ ότι είναι αναγκαία η στήριξη των παραγωγών σταφίδας αφενός με άμεσες και επαρκείς αποζημιώσεις για όσα προξένησε ο παγετός και αφετέρου με  την υλοποίηση ενός προγράμματος αναμπέλωσης, χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πηγή. Οφείλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα τους αγρότες της Ηλείας για να πρωταγωνιστήσει ο πρωτογενής τομέας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ