Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔένδιας: Την Πέμπτη και όχι αύριο στην Άγκυρα για τη συνάντηση με...

Δένδιας: Την Πέμπτη και όχι αύριο στην Άγκυρα για τη συνάντηση με Τσαβούσογλου

Διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών.

Στην Άγκυρα θα μεταβεί μεθαύριο, Πέμπτη 15 Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία υφυπουργό, Κώστα Φραγκογιάννη. Εκεί θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλίων θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά το ταξίδι του κ. Δένδια στην Άγκυρα ήταν προγραμματισμένο για αύριο.

Διπλωματικές πηγές: Σε επικοινωνία των υπουργών μετατέθηκε η συνάντηση

Σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφωνήθηκε όπως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, ίδια ώρα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συναντηθεί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει, από την Αθήνα, σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα το Αφγανιστάν.

Προβοκάτσια πριν την επίσκεψη

Λία 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ένα βίντεο που ανέβασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και έδειχνε την Ελλάδα ως άντρο τρομοκρατών τάραξε τα διπλωματικά ύδατα, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την συνάντηση, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ανέβασε βίντεο στο Twitter στο οποίο έκανε αναδρομή μέχρι πίσω στον Οτσαλάν για να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του PKK», ότι από ένα φανταστικό προσφυγικό στρατόπεδο οι τρομοκράτες σχεδιάζουν ακόμη και «επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον της Τουρκίας, συμμάχου του ΝΑΤΟ» και ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 «τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO υποστηρίχθηκαν και προστατεύτηκαν από την Ελλάδα».

Πώς απαντά η Αθήνα

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για «απαράδεκτα μυθεύματα» και προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας μέσω της προβολής απαράδεκτων μυθευμάτων. Ερώτημα δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης τέτοιων ανυπόστατων και φαιδρών ισχυρισμών», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

Έντονο παρασκήνιο

Το παραληρηματικό βίντεο κατέβηκε και ξανανέβηκε, ωστόσο από πλευράς του Ερντογάν επιχειρήθηκε να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, διότι δεν ήθελαν να ακυρωθεί η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα. Και αυτό τη στιγμή που Ε.Ε και Ουάσιγκτον βλέπουν θετικά αυτό το τετ α τετ των δύο ανδρών, προκειμένου να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών αλλά και του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Σκληρό μπρα ντε φερ για την τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου

Οι διπλωματικές διεργασίες στο τρίγωνο Αθήνα – Τρίπολη – Άγκυρα έχουν έναν ακόμη σημαντικό σταθμό. Αύριο επισκέπτεται την Αθήνα ο νέος επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ – Μενφί και θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μίλησε για επιβεβαίωση της δέσμευσης των δύο πλευρών στην εφαρμογή του τουρκολιβυκού συμφώνου, ενώ την ίδια στιγμή από την Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας ευχαριστούσε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Κατράνι για την ευθεία τοποθέτησή του για το παράνομο μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος – όπως όλα δείχνουν – δεν σκοπεύει να θυσιάσει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Από την πλευρά του, ο Λίβυος πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμφωνία και με την Ελλάδα για ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης και Λιβύης και όπως είπε η χώρα του σέβεται όλες τις συμφωνίες αλλά πάνω απ’ όλα βάζει το δικό της συμφέρον. Η Λιβύη μετατρέπεται σε «πολύφερνη νύφη» και μένει να αποδειχθεί ποιος «γαμπρός» θα επικρατήσει.

πηγη: newsbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ