Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης η ανακατασκευή του Κάστρου Μεθώνης

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του Κάστρου Μεθώνης.

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Κατά τη διάρκειά της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή για την υπογραφή δύο συμβάσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας:

“Η πρώτη ήταν για το Κάστρο της Μεθώνης. Συγκεκριμένα για την ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου της Μεθώνης και την υλοποίηση των αναγκαίων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών. Μέσω της ανωτέρω προγραμματικής, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (195.000 ευρώ), της Περιφέρειας Πελοποννήσου (250.000 ευρώ) και του Δήμου Πύλου – Νέστορος (30.000 ευρώ).

Στόχος είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή του μνημείου. Που θα επιφέρουν αύξηση της επισκεψιμότητας. Κατά συνέπεια σημαντικά οφέλη στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Δεδομένου ότι αποτελεί τοπόσημο, αφού είναι ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα της πατρίδας μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το καλό νέο είναι ότι η ανακατασκευή του Κάστρου της Μεθώνης εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως είναι διασφαλισμένοι οι πόροι και για την ανακατασκευή του. Με την ολοκλήρωση της μελέτης. Ομοίως και για το Κάστρο της Κορώνης και για τους μυκηναϊκούς τάφους της Μεσσηνίας”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

“Η δεύτερη προγραμματική ήταν για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις». Στόχος της εν λόγω προγραμματικής είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για έναν χρόνο. Διότι σύντομα αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕΚ πανελλαδικά. Αφού αυτή τη στιγμή ο τρόπος που λειτουργούν καθιστά το μέλλον τους δυσοίωνο. Όπως έχουν τονίσει και στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι και καλλιτεχνικοί διευθυντές. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που συμμετέχει με 30.000 ευρώ στην προγραμματική συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει για τη διατήρησή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Το οποίο έχει αναφορά σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας”.


Ο περιφερειάρχης και η υπουργός συζήτησαν ακόμη “για το έργο Τζάννε – Καλαμάκι, το οποίο, όπως ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης, θα συζητηθεί στο ΚΑΣ στις 20 Απριλίου”.
Συνομίλησαν επίσης “και για άλλα θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας, όπως το κτήριο Μπάρκα, η επικεράμωση του Ι.Ν. των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας, ενώ σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση για την υπογραφή προγραμματικής για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και για τους Χριστιάνους”.

πηγη: eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ