Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα«Αναγκαία η ανακαίνιση του κτηρίου Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου»

«Αναγκαία η ανακαίνιση του κτηρίου Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου»

Ερώτηση στη Βουλή από τον Κυρ. Βελόπουλο

Το θέμα της ανακαίνισης του κτηρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Πύργου και της περαιτέρω προβολής του, αποτέλεσε αντικείμενο της ερώτησης  που κατέθεσε στη Βουλή ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος.

Αναλυτικότερα στην ερώτηση προς τους υπουργούς Μεταφορών, Πολιτισμού και Εσωτερικών,  αναφέρονται τα εξής

«Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων του Πύργου Ηλείας και σύμφωνα με πρόσφατες αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες διαδικτύου, συνεχιζόμενη φθορά παρατηρείται στον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Πύργου. Ο εν λόγω χώρος έχει μεγάλη αρχιτεκτονική αξία, αφού το κτήριο αυτό είναι έργο του Τσίλερ, με ηλικία άνω των 100 ετών. Το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Πύργου βρίσκεται πλησίον της οδικής εισόδου της πόλης από την Πάτρα. Πρόκειται για αξιόλογο κτήριο με νεοκλασικά στοιχεία. Στεγάζεται με κεραμοσκεπή και κατασκευάστηκε κατά την δεκαετία 1880-1890. Εκτός αυτού, είναι ιστορικό στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Πύργου. Η σιδηροδρομική γραμμή Πύργου – Κατάκολου ήταν, άλλωστε, ως γνωστόν, η δεύτερη γραμμή λειτουργίας τρένου πανελλαδικά, αποτελώντας στοιχείο της ιστορίας της μαύρης σταφίδας στο εν λόγω λιμάνι, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο του εν λόγω προϊόντος στην Πελοπόννησο και με το τρένο να είναι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το πιο προσφιλές και το πιο περιζήτητο μέσο μεταφοράς του προϊόντος, από τον χώρο της παραγωγής στον χώρο εξαγωγής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. 1.   Προτίθεσθε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να προστατευτεί και να συντηρηθεί καταλλήλως ο χώρος του κτηρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου για ιστορικούς λόγους;
  2. 2.   Διατίθεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να λάβει πρωτοβουλία, ώστε να δημιουργηθεί μέσα στον ανωτέρω Σταθμό κατάλληλος πολιτιστικός χώρος, στον οποίο θα μπορούν να διεξαχθούν διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα, προκειμένου, μέσω αυτών, να αναδειχθεί η ιστορικότητα του εν λόγω Σταθμού, καθώς και αυτή της γραμμής Πύργου-Κατάκολου;».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ