Οργή φαρμακοποιών για το μπάχαλο με τα self tests

Αύριο αναμένονται στα φαρμακεία της Ηλείας

Τις οργισμένες αντιδράσεις των φαρμακοποιών όλης της χώρας προκάλεσε η δυσάρεστη έκπληξη με την πρώτη παρτίδα των self test που έφτασαν χθες στα φαρμακεία. Προκειμένου να μοιραστούν κατά προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως σε ότι αφορά την Ηλεία τα self test θα παραληφθούν από τα φαρμακεία αύριο, Παρασκευή.

Τα τεστ που παρελήφθησαν και διαφέρουν από τα rapid test. Ενδείκνυνται για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια και έφτασαν συσκευασμένα σε πακέτα των 25 τεμαχίων. Κι όχι σε ατομικές συσκευασίες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς το γεγονός αυτό όχι μόνο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες. Καθώς η διαδικασία να τα προμηθευτούν είναι χρονοβόρα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί κίνδυνο για την ασφαλή φύλαξη των ίδιων των τεστ.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για μεγάλη αναστάτωση: «Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι παραδόσεις των self tests. Οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες. Οι οποίες περιέχουν 25 self tests.

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:

  • 25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση
  • 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
  • 25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
  • 25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
  • 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test

Ο ΠΦΣ κάνουν λόγο για υποχρέωση της πολιτείας να ελέγξει και να διασφαλίσει την διαδικασία: «Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών. Λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής. Αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα» αναφέρουν και προσθέτουν ότι το πρόβλημα αφορά τη συγκεριμένη εταιρία:

Πρόβλημα με συγκριμένη εταιρεία

«Όπως πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Απαιτούμε από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες. Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας .Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ