«Οι πολίτες να είναι υπεύθυνοι και ειλικρινείς»

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων, σύμφωνα με ό,τι τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Όπως αναφέρει, υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR ενώ καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει επίσης, ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self tests.

Πώς πρέπει να γίνεται ο αυτοέλεγχος;

Επίσης, προσθέτει ότι η διαδικασία του αυτοελέγχου για να αποδώσει, προϋποθέτει σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων και αναφέρει ότι ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή.

«Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού», επισημαίνει.

Η καταγραφή των αποτελεσμάτων πρέπει να είναι ειλικρινής

«Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου κορωνοϊού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, «θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ