Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝέοι Αγρότες: Προδημοσιεύτηκε το τελικό κείμενο της πρόσκλησης – Όλες οι αλλαγές

Νέοι Αγρότες: Προδημοσιεύτηκε το τελικό κείμενο της πρόσκλησης – Όλες οι αλλαγές

Με αλλαγές στο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) και στις δεσμεύσεις που πρόκειται να αναλάβουν οι δικαιούχοι στην αύξηση της τυπικής απόδοσης, ανά περίπτωση, δημοσιεύτηκε η τελική προδημοσίευση της 3ης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1

«Εγκατάσταση Νέων Γεωργών». Παράλληλα, στα κριτήρια επιλεξιμότητας προστίθενται οι εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 109 κυψέλες.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης στις 15 Μαρτίου, και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν, το ΥΠΑΑΤ με τις διαχειριστικές αρχές επεξεργάστηκαν τις αλλαγές επί του κειμένου.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Έτσι, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της προδημοσίευσης, όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αποφασίστηκε:

Η γεωργική εκμετάλλευση να έχει περιληφθεί στο σύνολό της στην ΕΑΕ 2021. Το μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των,

α) δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000€) για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια.

β) δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000€) για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας.

γ) οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000€) για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. δ) λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική περιβαλλοντική συμβολή της μελισσοκομίας και τις επιλέξιμες οι προτεραιότητες της ΕΕ για τους επικονιαστές (Πράσινη Συμφωνία, Στρατηγικές Αγρόκτημα- Πιάτο και Βιοποικιλότητα) ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατXάστασης του νέου γεωργού, είναι εκμεταλλεύσεις που κατά το 2021 αξιοποιούν και δηλώνουν στο ΟΣΔΕ τουλάχιστον 109 κυψέλες.

Στην τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης δεν προσμετράται η τυπική απόδοση των επίσπορων καλλιεργειών.

  • Επίσης, ο υποψήφιοςκατά την τελευταία πενταετία δεν πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας.
  • δεν έχει σύζυγο η οποία ή ο οποίος: α) Έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2021 ή/και β) Τα έτη 2019 ή/και 2020 έχει υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή/ και γ) Είναι επαγγελματίας αγρότης / αγρότισσα, βάσει βεβαίωσης του ΜΑΑΕ, ή έχει τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως επαγγελματίας αγρότης / αγρότισσα από το ΜΑΑΕ. Εξαιρούνται οι σύζυγοι των επαγγελματιών αγροτών στο τομέα της αλιείας.

Ενίσχυση

Όσον αφορά το ποσό ενίσχυσης, αυτό παραμένει τα 35.000 ευρώ επί του οποίου μπορεί να υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.100 κατοίκους πληθυσμό αντί 3.000 κατοίκων) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.

β) 2.500 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

Συνεπώς το ποσό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί από 35.000 € έως 40.000 €. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής ενίσχυσης.

Δεσμεύσεις

Τέλος, σχετικά με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι:

Κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να επιτύχουν τυπική απόδοση αυξημένη κατά τουλάχιστον 20% αλλά σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη ή ίση των:

16.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Συνεπώς, εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου έως και 13.333 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν τυπική απόδοση εξόδου τουλάχιστον 16.000 ευρώ. Εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου μεγαλύτερης των 13.333 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν αύξηση τουλάχιστον κατά 20%.

14.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, πλην Κρήτης και Εύβοιας. Συνεπώς εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου έως και 11.666 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν τυπική απόδοση εξόδου τουλάχιστον 14.000 ευρώ. Εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου μεγαλύτερης των 11.666 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν αύξηση τουλάχιστον κατά 20%.

10.700 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. Συνεπώς, εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου έως και 8.917 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν τυπική απόδοση εξόδου τουλάχιστον 10.700 ευρώ. Εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου μεγαλύτερης των 8.917 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν αύξηση τουλάχιστον κατά 20%.

Επιπλέον, από το επόμενο έτος εκείνου της ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου και για συνολικά τέσσερα έτη, η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης να μην υπολείπεται των 16.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, των 14.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας και των 10.700 ευρώ για νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης,  οι δικαιούχοι έπρεπε να αυξήσουν την τυπική απόδοση της εκμετάλλευσής τους τουλάχιστον στα 18.000 ευρώ κατά το έτος ολοκλήρωσης.

πηγη: ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ