Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓρίφος το “Πάσχα στο χωριό”: Τι λένε οι ειδικοί – Τι επιθυμεί...

Γρίφος το “Πάσχα στο χωριό”: Τι λένε οι ειδικοί – Τι επιθυμεί η κυβέρνηση – Οι δημόσιες διαφωνίες και οι φόβοι

Ενας γρίφος εξακολουθεί να πλανάται γύρω από το τι θα γίνει το Πάσχα. Εάν δηλαδή θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού. Κι εάν οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα εξοχικά τους για να περάσουν τις ημέρες των εορτών.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ειδικούς είναι μάλλον ασαφή. Καθώς κάθε ημέρα λέγονται και διαφορετικά πράγματα. Με τους περισσότερους πάντως να τονίζουν πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το τι μέλλει γενέσθαι σχεδόν σε ένα μήνα από τώρα. Αφού όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού. Ώστε να γιορτάσουμε διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάλι τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι πιθανό να μην επιτρέπεται η μετακίνηση από νομούς που είναι σε “βαθύ κόκκινο” επιδημιολογικά”. Έτσι ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “καλώς εχόντων των πραγμάτων” και των επιδημιολογικών δεδομένων θα επιτραπεί η μετακίνηση. Αλλά μεταξύ περιοχών με ίδιο επίπεδο επιβάρυνσης, ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση στις περιοχές με “βαθύ κόκκινο”.


Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, από την άλλη, μιλώντας σε συνέντευξή του στο MEGA, είπε χαρακτηριστικά ότι ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. “Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες”, σημείωσε ο ίδιος.

“Το μήνυμα προς όλους είναι ότι το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ και μπορεί πλέον να φέρνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και τα κρούσματα. Τα κρούσματα θα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο σε ομάδες που δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας”, τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Βατόπουλος: Δύσκολο να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό
“Η απάντηση στο ερώτημα ‘αν θα πάμε στο χωριό’ εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Αλκης Βατόπουλος.

“Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε”, υπογράμμισε.

Παγώνη: Δεν θα είμαστε όπως πέρυσι, κλεισμένοι σε ένα σπίτι
“Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο και χρειάζεται ψυχραιμία για να τον αντιμετωπίσουμε”, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όσον αφορά στο Πάσχα, η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν θα είμαστε όπως πέρυσι, κλεισμένοι σε ένα σπίτι. “Θα είμαστε με μάσκες και αποστάσεις”, τόνισε, και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιτραπούν οι γιορτές στο χωριό, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και εάν οι συνθήκες και τα νούμερα το επιτρέψουν.

Σαρηγιάννης: Εγώ θα φοβόμουν να πάω για Πάσχα στο χωριό
Πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς έκανε λόγο για κλιμάκωση των στοιχείων της πανδημίας έως τις 17 με 18 Απριλίου.

Με αυτό το δεδομένο ότι η χώρα θα βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης έως τα μέσα Απριλίου και σε αποκλιμάκωση από τις 18 Απριλίου, ένας απλός υπολογισμός “συν δέκα ημέρες” δείχνει ότι οι ανάγκες σε ΜΕΘ θα κορυφωθούν στις 28 Απριλίου, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.


Βατόπουλος: Τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν τη Δευτέρα, αλλά δύσκολο να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό
Ο καθηγητής τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά θα φοβηθεί να πάει στο χωριό το Πάσχα, όταν γνωρίζει ότι εάν συμβεί κάτι, δεν θα υπάρχει εύκολα η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί στα νοσοκομεία.

“28 Απριλίου είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Εγώ λοιπόν σαν πατέρας -και αν είναι όλα καλά οικογενειακά- κι εγώ θα ήθελα να μπορώ να μετακινηθώ για προσωπικούς λόγους. Ειλικρινά θα φοβηθώ όταν βλέπω πως αν συμβεί κάτι, δεν υπάρχει εύκολα δυνατότητα στα νοσοκομεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εγώ θα φοβηθώ να πάω στο χωριό”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αισιοδοξία Δερμιτζάκη για τις μετακινήσεις το Πάσχα
Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, έθεσε ως προτεραιότητα να βγουν οι πολίτες σε εξωτερικούς χώρους, τονίζοντας χαρακτηριστικά μάλιστα πως “έχουμε μπερδέψει τον κόσμο”.

“Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας. Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε”, δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.


Παυλάκης: Εχασα διασωληνωμένο συγγενή μου στην Αθήνα – Είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου
Εξαδάκτυλος: “Ναι” σε μετακίνηση μεταξύ νομών με ίδιο ιϊκό φορτίο το Πάσχα
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, αλλά μόνο μεταξύ περιοχών με το ίδιο ιικό φορτίο, και για όσους διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο, όχι μόνο είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο, αλλά θα βοηθήσει κιόλας καθώς θα αποσυμπιεστούν οι ανοιχτοί χώροι αστικών κέντρων.

“Σε αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε όμως να κινηθούμε όμως από κόκκινες περιοχές προς περιοχές με χαμηλότερα επιδημιολογικά φορτία ή προς τον τουρισμό που είχαμε κάθε Πάσχα στην πατρίδα μας γιατί θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα μετά”, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

πηγη: thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ