Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΟ ελληνικός προορισμός αποκαλείται Μόντε Κάρλο

Ο ελληνικός προορισμός αποκαλείται Μόντε Κάρλο

Μια πόλη που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί

Έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας και όχι άδικα. Ο πιο ιδιαίτερος χαρακτηρισμός που της έχει αποδοθεί όμως είναι το μικρό Μόντε Κάρλο. Ο λόγος για την Καβάλα. Ένας ελληνικός προορισμός για τον οποίο αυτός ο χαρακτηρισμός έχει αποδοθεί από πολλούς περιηγητές και συγγραφείς.

Η Καβάλα και η ιστορία της

Ένας ελληνικός προορισμός με πλούσια και σημαντική ιστορία. Μια ιστορία που φτάνει, σύμφωνα με τα ευρήματα, στην προϊστορική εποχή. Τον αρχικό πυρήνα της αποτελεί η συνοικία της Παναγίας που κατοικείται σχεδόν αδιάκοπα από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Τη στρατηγική και οικονομική σημασία της στο πέρασμα των αιώνων την οφείλει κυρίως στη θέση της. Αποτέλεσε εξάλλου τον βασικό σταθμό για τους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Βόλτα στην Παλιά Πόλη

Το δικό της χρώμα και ρυθμό έχει και η Παλιά Πόλη της Καβάλας. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Παναγία είναι το κάστρο και η ακρόπολη, το Ιμαρέτ και ο παλιός φάρος στο τέρμα της Θεοδώρου Πουλίδου κάτω από τον οποίο υπάρχουν τα βράχια της Παναγίας. Κομβικό σημείο στην παλιά πόλη είναι η πλατεία του Μωχάμετ Άλι. Στο κέντρο υψώνεται το άγαλμά του, ανάμεσα στο κονάκι του και στην εκκλησία της Παναγίας. Αυτή η εκκλησία χτίστηκε μετά το 1965 εκεί όπου παλιά ήταν η παλιότερη μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική. Το ορειχάλκινο άγαλμα του έφιππου Μωχάμετ Άλι, έγινε κατά τη μεταφορά του αιτία να ανοίξει η σημερινή Θ. Πουλίδου. Το κονάκι (το σπίτι της οικογένειάς του), είναι κτισμένο στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο ελληνικός προορισμός… Μόντε Κάρλο

Η αμφιθεατρικότητά της και όλα τα επιμέρους στοιχεία της πόλης, την καθιστούν ένα μοναδικό προορισμό. Είναι μια πόλη που ξεχωρίζει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Νεοκλασικά αριστουργηματικά κτήρια,  υπέροχες βελούδινες παραλίες, καταγάλανος ουρανός, φιλόξενοι κάτοικοι. Στοιχεία που συνθέτουν όλα μαζί μια πολύχρωμη μαγευτική εικόνα. Ολόκληρη η περιοχή της Καβάλας αποτελεί ένα μείγμα στοιχείων που είναι στην ουσία απομεινάρια διαφορετικών εποχών, διαφορετικών πολιτισμών. Εδώ θα βρει κανείς αξιοθέατα και μνημεία από όλες κυριολεκτικά τις εποχές. Η ίδια η πόλη, ωστόσο, καταφέρνει να τραβήξει όλα τα βλέμματα.

Το καταλαβαίνεις όταν κάνεις την βόλτα σου στην πόλη περπατώντας. Οταν σταθείς μπροστά στις γιγάντιες καπναποθήκες με τα σπασμένα τζάμια. Κτήρια που εκπνέουν μαζί με την υγρασία και τους ψιθύρους χιλιάδων ανθρώπινων ιστοριών. Μπορείς να φανταστείς και χωρίς να τις έχεις ζήσει, τις αναμνήσεις μιας ακμαίας μεγαλοαστικής και αστικής τάξης με την κουλτούρα και την πολυτελή ζωή της, ταπεινές ζωές φτωχών προσφύγων και καπνεργατών. Οταν περάσεις κάτω από τις Καμάρες τα συναισθήματα σε πλημμυρίζουν. Και φυσικά εντυπωσιάζεσαι στη συνοικία της Παναγίας. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε χερσόνησο με τη θάλασσα τριγύρω. Ολο ανηφόρες και πέτρινα καλντερίμια. Την καρδιά σου κλέβουν τα πολύχρωμα αρχοντικά με τα σιαχνίσια, τα στενά δρομάκια και οι αυλές με τα λουλούδια κάτω ακριβώς από το κάστρο της πόλης.

Ιμαρέτ: Το στολίδι της Καβάλας

Ενα σπάνιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο και μια πραγματικά ξεχωριστή και εντυπωσιακή ανακαίνιση. Το Ιμαρέτ χτίστηκε το 1817 και ήταν δώρο του Μεχμέτ Αλή Πασά, αντιβασιλιά της Αιγύπτου, στην πόλη στην οποία γεννήθηκε. Το Ιμαρέτ λειτούργησε μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα ως κορανικό ιεροδιδασκαλείο, όπου οι μαθητές ήταν εσωτερικοί. Παράλληλα, λειτουργούσε και ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, προσφέροντας φαγητό σε όσους το είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκείας. Από τη δεκαετία του 1920 και έπειτα φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι το 2000 ήταν παρατημένο οπότε και άρχισε η ανακαίνισή του. Το ιστορικό Ιμαρέτ φιλοξενεί σήμερα ξενοδοχείο, εστιατόριο και καφέ.

Ένα από τα πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα που μπορείς να βρεις στην μαγευτική Καβάλα, αυτό τον ανεξερεύνητο για πολλούς ελληνικό προορισμό. Η Καβάλα αποτελεί την απόδειξη ότι οι μαγευτικές παραλίες της Ελλάδας δεν βρίσκονται μόνο στα νησιά. Η ενδοχώρα έχει να σου προσφέρει πολλές εναλλακτικές προτάσεις για καλοκαιρινές διακοπές.

πηγη: news.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ