Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣούπερ μάρκετ: Ολα τα προϊόντα στα ράφια - Οι αλλαγές από το...

Σούπερ μάρκετ: Ολα τα προϊόντα στα ράφια – Οι αλλαγές από το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ από τη Δευτέρα 5 Απριλίου – Αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο

Από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, οπότε και ανοίγει το λιανεμπόριο, θα βγουν οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και θα μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα και από τα σούπερ μάρκετ, όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Εξήγησε, επίσης, ότι δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid ή self test για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των καταστημάτων. Σχετικά με την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλες τις περιοχές, δήλωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να επανεκκινήσουμε κλάδους που έχουν δείξει ότι δεν επιβαρύνουν, χωρίς να στέλνουμε όμως το μήνυμα ότι έχουν ανοίξει τα πάντα και μπορούμε να είμαστε όλοι έξω».

Κλειστό λιανεμπόριο, «ναι» σε διαδημοτικές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Ο κ. Σταμπουλίδης διευκρίνισε, επίσης, ότι σε ΘεσσαλονίκηΑχαΐα και Κοζάνη, όπου το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει, θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Πολιτική Προστασία, αναστέλλεται η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας από τη Δευτέρα 5 Απριλίου μέχρι τις 12 Απριλίου.

Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 2 Απριλίου, και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα, με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνουν την Κυριακή τρεις υπουργοί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη για να εκτιμηθεί τι δεν πήγε καλά με τα μέτρα κατά του κορονοϊού και να αποφασιστεί τι θα γίνει από εδώ και πέρα αλλά και από πότε θα μπορέσουν να υπάρξουν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης που θέλει η κυβέρνηση. 

Ανοιχτά καταστήματα από 5 Απριλίου

Από τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο στην υπόλοιπη χώρα, μεεξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους και για ψώνια, εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, με SMS στο 13032, με ραντεβού και εντός του χρονικού περιορισμού των τριών ωρών. Τα ψώνια θα γίνονται μόνο με ραντεβού με τα καταστήματα και με τη διαδικασία του click away και του click in shop και την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, δηλαδή με μάσκα, αποστάσεις και χωρίς συνωστισμούς.

Με sms στο 13032 και ραντεβού τα ψώνια στα καταστήματα 

Οι πολίτες για να κάνουν τα ψώνια τους θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους μόνο στο 13032, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού. Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός του μαγαζιού μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Τα καταστήματα που ανοίγουν από τις 5 Απριλίου είναι τα εξής:

  • τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

  • shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
  • outlets
  • εμπορικά κέντρα
  • εκπτωτικά χωριά

Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Τι ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων

Όσον αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

πηγη: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ