Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔασικοί Χάρτες: διακόπηκε η συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών

Δασικοί Χάρτες: διακόπηκε η συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών

Σε δέκα μέρες θα συνεδριάσει ξανά το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, που άνοιξε κύκλο εργασιών. Προκειμένου να λάβει αποφάσεις και να εισηγηθεί προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέτρα. Νομοθετικές λύσεις για διορθώσεις λαθών και το «ξεπρασίνισμα» των Δασικών Χαρτών.

Η πρώτη συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, με βάση τις δεσμεύσεις που δημοσιοποίησαν οι εκπρόσωποι των Περιφερειών Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου ότι έλαβαν από τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν μαζί του, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΝ Γιώργου Αμυρά και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Ανέβασαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για άμεσες λύσεις προβλημάτων στους Δασικούς Χάρτες ενώ «τρέχουν» σε όλη τη χώρα προθεσμίες αναρτήσεων.

Από κύκλους του ΥΠΕΝ έγινε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης 31 Μαρτίου 2021 ότι «συνεδρίασε σήμερα το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών και θα επανέλθει εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή στις 9 Απριλίου 2021 για τη συνέχεια της συνεδρίασης».  

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνεδριάσεις και οι όποιες αποφάσεις του Τεχνικού Συμβουλίου παρατείνονται υπό το εύρος, την πολυπλοκότητα  και το βάρος των εξεταζόμενων θεμάτων. Καθώς όπως αναφέρει πηγή, με βάση τα θέματα που τίθενται «δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Δίνοντας το πλαίσιο της ατζέντας, που καλείται να διαχειριστεί το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών. Εκπρόσωποι των Περιφερειών Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου μετέδωσαν ότι οι δεσμεύσεις του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα κινούνται στην κατεύθυνση, νομοθετικών λύσεων. Ώστε να μην  υπάρξει πρόβλημα και με την ιδιοκτησία αλλά και με τις επιδοτήσεις των εκτάσεων. Να αφαιρεθεί ο ασπάλαθος από τα δασικά είδη, ότι θα εξεταστεί το κόστος των ενστάσεων. Καθώς επίσης ότι θα δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για να γίνουν οι παρεμβάσεις διορθώσεων στους Δασικούς Χάρτες.

Η σύνθεση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών

Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση των μελών του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών,  που ορίστηκαν με πρόσφατη  απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά για τα επόμενα δυο έτη έχει ως εξής:

Πρόεδρος  

– Αφεντία Ιωσηφίδου, Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ. στο Γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αναπληρώτρια Πρόεδρο την Σωτηρία Κοσμά, Πάρεδρο του Ν.Σ.Κ. στο ίδιο Γραφείο του Υ.Π.ΕΝ.

Τακτικά μέλη

– Ευάγγελος Γκουντούφας, υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών με βαθμό Α ́. Προϊστάμενος της Δ/νσης Προστασίας Δασών, με αναπληρωτή αυτού τον Στυλιανό Τζαφέρο. Υπάλληλο του ιδίου κλάδου και βαθμού, Προϊστάμενο του Τμήματος Επιτρεπτών Επεμβάσεων στα Δασικά Εδάφη και Προστασίας Αστικών Χώρων Πρασίνου της ίδιας Δ/νσης.

– Σταύρος Τσιλίκουνας, υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών με βαθμό Α ́. Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασικών Έργων και Υποδομών, με αναπληρώτρια αυτού τη Ρεβέκκα Μπατμάνογλου, υπάλληλο του ίδιου κλάδου και βαθμού, Προϊσταμένη της Δ/νσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής.

– Παναγιώτης Δρούγας, υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών με βαθμό Α ́. Προϊστάμενος της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών, με αναπληρωτή αυτού τον Νικόλαο Μπόκαρη. Υπάλληλο του ιδίου κλάδου και βαθμού, Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας Οικοσυστημάτων, της ίδιας Δ/νσης.

– Δρ. Γεώργιος Καρέτσος, Δ/ντη Ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων, ως Τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια αυτού την Δρ. Ευαγγελία Κορακάκη, Δόκιμη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων.

Εισηγητές ορίζονται αναλόγως των συζητούμενων θεμάτων, οι καθ΄ ύλη αρμόδιοι Τμηματάρχες των οικείων Δ/νσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, με αναπληρωτές αυτών τους νόμιμους αναπληρωτές στα κύρια καθήκοντά τους.

Γραμματέας του Συμβουλίου ορίστηκε η Βασιλεία Τσουμάνη, υπάλληλος του κλάδου ΤΕ Δασοπόνων με βαθμό Α΄ ως Τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Κρεντήρη Παναγιώτα, του ιδίου κλάδου και βαθμού.

Η θητεία των μελών λήγει την 31η-12-2022

πηγή: ecopress.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ