Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα«Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας»

«Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας»

Ανοιχτή επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημόσιων Υπαλλήλων προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημόσιων Υπαλλήλων προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ζητώντας να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Ειδικότερα στην επιστολή επισημαίνεται ότι: «Το τρίτο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με πάνω από 185.000 κρούσματα και 6.500 καταγεγραμμένα θύματα από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Η κυβέρνηση με το γνωστό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» προσπαθεί να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για τη διασπορά του ιού. Όπως π.χ. την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, τις εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Τις υποστελεχωμένες αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες σε μεγάλους χώρους δουλειάς, εστιάζοντας στα περιοριστικά μέτρα τα οποία συνδυάζονται με γενικευμένη καταστολή.

Κανένα lockdown δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, την ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, κτλ.. κλίνες, προσωπικό, τεστ, ιχνηλάτηση, μέτρα πρόληψης όλα μπαίνουν στην «προκρούστια κλίνη» της λογικής «κόστους – οφέλους». Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες του φόβου και της ανησυχίας των συναδέλφων μας. Πόσο μάλλον εκείνων που είναι σε ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Αιρετών Περιφερειών (π.χ. των Υπηρεσιών Ελέγχου στις Πύλες Εισόδου στη χώρα, στις επιτροπές ελέγχου σταβλικών εγκαταστάσεων, στις επιτροπές παρακολούθησης της υλοποίησης των επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης, των γεωπόνων. Που διενεργούν επιτόπιους/διοικητικούς ελέγχους της εμπορίας του πολλαπλασιαστικού υλικού/λιπασμάτων κτλ.). Για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας αφού το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ύποπτων κρουσμάτων/κρουσμάτων στις δημόσιες Γεωπονικές υπηρεσίες. Ενώ η διαχείριση αυτών γίνεται πολλές φορές κατά το δοκούν.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί συνάδελφοί μας, και κυρίως όσοι είναι σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, να υποχρεώνονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Επιβαρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό προκειμένου να κάνουν rapid test/ή μοριακό τεστ. Επίσης, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για ελλιπή απολύμανση του χώρου εργασίας από τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού. Και η μη διανομή ή η «διανομή με το σταγονόμετρο» των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες, γάντια) και αντισηπτικών και γενικότερα τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εδώ και τώρα:

1. Να εξασφαλιστεί δωρεάν περιοδικός έλεγχος (rapid/μοριακά τεστ) όλων των εργαζομένων με προτεραιότητα στις υπηρεσίες των ελεγκτικών μηχανισμών (π.χ. των Υπηρεσιών Ελέγχου στις Πύλες Εισόδου στη χώρα, στις επιτροπές ελέγχου σταβλικών εγκαταστάσεων, στις επιτροπές παρακολούθησης της υλοποίησης των επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης, των γεωπόνων που διενεργούν επιτόπιους/διοικητικούς ελέγχους της εμπορίας του πολλαπλασιαστικού υλικού/λιπασμάτων κτλ.), στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.

2. Χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας – υγειονομικού υλικού (όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό κλπ.) σε σταθερή βάση.

3. Άμεσο κλείσιμο των υπηρεσιών στις οποίες διαπιστώνεται κρούσμα και αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων για covid19 (ιχνηλάτηση, απολύμανση κτλ.).

4. Αυστηρός έλεγχος των πολιτών που εισέρχονται στις υπηρεσίες.

5. Την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ των συμβάσεων των συνεργείων καθαρισμού. Προκειμένου να καθαρίζονται συστηματικά στον χώρο εργασίας, γραφεία, ράμπες, ασανσέρ, κοινόχρηστοι διακόπτες ακόμη και πόμολα.

6. Την ανάγκη ΣΥΧΝΟΤΕΡΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ιδιαίτερα των κοινόχρηστων χώρων (χώροι υγιεινής, ανελκυστήρες κ.ά.).

7. Να παρθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις. Κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων στους χώρους εργασίας πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας να είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Π.Ε.Γ.Δ.Υ. Να ενημερώνουν για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά στις συνθήκες εργασίας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ