Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔασικοί Χάρτες:«Ειδοποίηση – παγίδα» στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου

Δασικοί Χάρτες:«Ειδοποίηση – παγίδα» στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου

Η πλατφόρμα της Ελληνικό Κτηματολόγιο κατά το γεωγραφικό εντοπισμό εντός ακινήτου βγάζει πλέον ειδοποίηση. Που δείχνει ότι  οι ανάδοχοι των κτηματογραφήσεων έχουν δεχτεί εκ το προτέρων και πριν καν οριστικοποιηθεί η 1η Ανάρτηση, τις δηλώσεις όπως αυτές υποβλήθηκαν από τις Δ/νσεις Δασών;

Όπως είναι γνωστό εξελίσσονται αυτήν την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η κτηματογράφηση της χώρας και η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Κανονικά, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε όλοι, πολίτες και τεχνικός κόσμος να ήταν ικανοποιημένοι. Διότι σε κάποιο εύλογο διάστημα, θα ολοκληρωθούν οι βασικές υποδομές για τη διαχείρηση της γης στη χώρα μας. Και εν συνεχεία η «ανάπτυξη» θα ήταν και αυτή θέμα χρόνου.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Αντίθετα, τα μαύρα σύννεφα όλο και πυκνώνουν, πάνω από τα κεφάλια (κυριολεκτικά και μεταφορικά) των ιδιοκτητών και του τεχνικού κόσμου.

Όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερη τοποθέτηση μου επί του θέματος. Έχει γίνει γνωστό πλέον, ότι οι Δ/νσεις Δασών ανά τη χώρα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο, ως δημόσιες. Τις εκτάσεις που αποδίδονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες ως δάση ή/και δασικές εκτάσεις, χωρίς να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία όπως προβλέπεται στην υπ.αριθμ. 49/2000 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. Τη γνωμοδότηση αυτή έχει αποδεχθεί ο Υπουργός Οικονομικών και αποτελεί πλέον το διαδικαστικό πλαίσιο. Εντός του οποίου οφείλουν να ενεργούν οι υπηρεσίες του δημοσίου.

Άρα ο πολίτης, εκτός από τη μάχη που έχει να δώσει για το χαρακτήρα της εδαφοκάλυψης της ιδιοκτησίας του, δηλαδή εάν είναι δασική ή όχι. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το αδηφάγο κράτος που ορέγεται και το ακίνητο το ίδιο…

Από  που και ως που, με βάση με ποια διάταξη, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί καν η 1η Ανάρτηση,  η πλατφόρμα της Ελληνικό Κτηματολόγιο κατά το γεωγραφικό εντοπισμό εντός ακινήτου βγάζει πλέον την ειδοποίηση που φαίνεται στην επισυναπτόμενη εικόνα:

«Υπάρχει επικάλυψη με δασική επιφάνεια που έχει αναρτηθεί εμβαδού……τ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης»

Έχουν δεχτεί οι ανάδοχοι των κτηματογραφήσεων εκ το προτέρων και πριν καν οριστικοποιηθεί η 1η Ανάρτηση, τις δηλώσεις όπως αυτές υποβλήθηκαν από τις Δ/νσεις Δασών;

Από τη στιγμή που εμφανίζεται το ως άνω μήνυμα εγείρονται μείζονα αστικά και ποινικά ζητήματα.

Για να το απλοποιήσω ακόμη περισσότερο. Οι αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες αφορούν τη μορφή του ακινήτου, όχι το ποιος είναι ιδιοκτήτης ή όχι. Το μήνυμα που εμφανίζεται, παραπέμπει στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Κι όχι στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), όπως θα έπρεπε να συμβαίνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ