Το self test «ανοίγει» σχολεία, καταστήματα και διαδημοτικές μετακινήσεις

Τα self test επιστρατεύει η κυβέρνηση για μια μικρή επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς θα αποτελέσουν το «διαβατήριο» για να ανοίξουν τομείς όπως καταστήματα, σχολεία και διαδημοτικές μετακινήσεις. Ανοίγει η πλατφόρμα self-testing.gr.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, την επόμενη εβδομάδα θα παρθούν οι αποφάσεις, πάντα με όπλο τα self test. Το self test θα είναι υποχρεωτικό μία φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ναυτικούς, εστίαση και τουρισμό.

Με την διενέργεια ατομικών τεστ στο σπίτι από τους πολίτες μία φορά την εβδομάδα θα υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης ασυμπτωματικών και συμπτωτικών ασθενών δηλαδή ανθρώπων που πρόκεται να εμφανίσουν συμπτώματα μέσα σε 1-2 μέρες.

Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να απομονώσουν ανθρώπους και θα είναι πιο εύκολη η ιχνηλάτιση των επαφών για να προληφθεί η διασπορά του ιού. Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και συμπτωματικά τεστ. Ο πολίτης που έχει πυρετό και συμπτώματα κορονοϊού αλλά το self test είναι αρνητικό θα πρέπει να επαναλαμβάνει μοριακό.

Παράλληλα θα συνεχίσουν οι ελεγχοι του ΕΟΔΥ σε κλειστές δομές αλλά και «κόκκινες περιοχές». «Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς, δείχνοντας πως το επόμενο διάστημα θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «όπλα» ώστε να έρθει το πολυπόθητο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Η σημασία που δίνει η κυβέρνηση – Το self test ως «συμπλήρωμα» του εμβολιασμού

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στα self test, τα οποία, επί της ουσίας θα λειτουργούν ως «συμπλήρωμα» του εμβολιασμού. Το πρώτο… όπλο για τη χαλάρωση του lockdown είναι ο εμβολιασμός.

Από την Πέμπτη, οι πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, με το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης να προσεγγίζει το 10%.

Στόχος είναι, μαζί με τους εμβολιασμούς και τα rapid test, τα self test να «καλύψουν» κάθε ανάγκη για το επόμενο διάστημα, ώστε η κυβέρνηση να αρχίσει να «ανοίγει» τις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής.

Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικό το self test

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το άμεσο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων βάζοντας στο τραπέζι διπλή μάσκα για κλειστούς χώρους (όπως τα σούπερ μάρκετ) και self test για εργαζόμενους σε καταστήματα, για τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά και για μαθητές και καθηγητές για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικό.

Η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Όπως τόνισε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, «κάνοντας τεστ μία φορά την εβδομάδα, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα self test θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου με απλές οδηγίες χρήσης, ενώ η διάθεσή τους από τα φαρμακεία της χώρας θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. «Για να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό τις πρώτες ημέρες στα άτομα έως γιατί είναι εργασιακά ενεργοί».

«Η σταδιακή επανεκίννηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τι πρέπει να κάνετε αν βγει θετικό το self test

Τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, αν βγουν θετικοί στο self test, ανακοίνωσε επίσης ο κ. Κοντοζαμάνης.

Έτσι, εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απο τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγειας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19.

Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Προς κόστος… 2 ευρώ το self test αν το κάνει ο φαρμακοποιός

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού. Εάν ο πολίτης χρειαστεί βοήθεια από τον φαρμακοποιό, σύμφωνα με πληροφορίες συζητιέται το αν θα πρέπει να πληρώσει ένα μικρό ποσό, που θα κυμαίνεται κοντά στα 2 ευρώ.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό καθώς και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται το αν θα υπάρχει μια μικρή αμοιβή ανά δειγματοληψία η οποία θα είναι περίπου κοντά 2 ευρώ.

Οι πολίτες δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή, ενώ δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Πότε ανοίγει το self-testing.gov.gr, με ΑΜΚΑ η είσοδος

Τον Απρίλιο θα ανοίξει η πλατφόρμα sel-testing.gov.gr, για να δηλώσουν οι πολίτες τα αποτελέσματα του self test εάν βγουν θετικά.

Οι πολίτες θα μπαίνουν στο self-testing.gov.gr για να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ, μόνο σε περίπτωση που είναι θετικό. Η είσοδος θα γίνεται με την χρήση ΑΜΚΑ και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο COVID-19.

Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

πηγή: dikaiologitika.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ