Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαLockdown: Πότε θα ανάψουν «πράσινο φως» οι ειδικοί στο άνοιγμα δραστηριοτήτων

Lockdown: Πότε θα ανάψουν «πράσινο φως» οι ειδικοί στο άνοιγμα δραστηριοτήτων

Με ποια κριτήρια και ποιοι τομείς έχουν προτεραιότητα σύμφωνα με την Επιτροπή Εμειρογνωμόνων

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Yγείας επεξεργάζεται ήδη το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων. Που θα γίνει την επόμενη μέρα, «όταν δηλαδή μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία». Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν οι δραστηριότητες. Θέλουμε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα με βάση την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας» τόνισε. Κι αυτό θα γίνει, όπως είπε «για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτή αυτή τη δραστηριότητα για καιρό χωρίς να απαιτηθούν πισωγυρίσματα».

Όπως προσέθεσε, «θα εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους και τον καιρό που βελτιώνεται στη χώρα μας». Ενώ αποκάλυψε ότι συζητείται «η χρήση διπλής μάσκας» ή πιο αυστηρών μέτρων προστασίας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένο συγχρωτισμός. Κατάσταση που κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τη διασπορά του ιού.

Η ίδια εξήγησε, ότι τα διαγνωστικά τεστ που θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα, θα συμβάλουν σημαντικά. Ώστε να διαγνωστούν ασυμπτωματικοί φορείς ή προσυμπτωματικοί φορείς του ιού. Αυτό είπε, θα έχει ως αποτέλεσμα να προλάβουμε τη διασπορά στην αρχή της με σωστή ιχνηλάτηση. Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου και τα τεστ αυτά αφορούν υγιή άτομα. Που εφόσον βρεθούν θετικά σε αυτά, θα πρέπει να κάνουν και το μοριακό τεστ.

Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε ότι προς το παρόν το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, αλλά εξήγησε ότι μετά από 7 εβδομάδες, φαίνεται επιτέλους μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα με 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες φτάνει τις 2.500. Αλλά όπως τόνισε υπάρχει σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων σε άτομα άνω των 75 ετών.

Χαρδαλιάς: Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση για λιανεμπόριο και σχολεία

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία.

Η συμπληρωματική στρατηγική, το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ