Για το θέμα της ίδρυσης δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης Πηνειού

 Η Δημοτική Αρχή του Α. Μαρίνου συνεχίζοντας συστηματικά την απαξίωση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου. Φέρνει σε ένα ακόμα «δια περιφοράς» συμβούλιο που δεν επιτρέπει ουσιαστική συζήτηση, διάλογο και ενημέρωση. Ένα σημαντικότατο θέμα, αυτό της ίδρυσης Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης-αποχέτευσης.

 Με την πράξη αυτή, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τις καταγγελίες της Λαϊκής Συσπείρωσης πως κεντρική πολιτική της κατεύθυνση και κύριο μέλημα της σε όλα τα ζητήματα είναι η ευθυγράμμιση της με τις επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλογές που θέλουν σημαντικές υπηρεσίες προς τους δημότες. Όπως αυτό της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθώς και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των τομέων τους.

Με βάση αυτό, εισηγείται την ίδρυση μίας εταιρίας ουσιαστικά που θα εμπορευματοποιεί την διαχείριση και τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού: του νερού. Η πείρα από παρόμοιες εταιρίες σε όλη τη χώρα έχει δείξει πως αυτό όχι μόνο δεν έγινε προς το συμφέρον των δημοτών. Αλλά αντίθετα οδήγησε σε τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, λειτουργώντας σαν ένας ακόμα φορομπηχτικός μηχανισμός που επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά. Παράλληλα, εξ αιτίας της απουσίας ελέγχου από τα δημοτικά συμβούλια τέτοιες επιχειρήσεις εξελίχτηκαν σε άντρα της διαφθοράς.

 Ως Λαϊκή Συσπείρωση αναρωτιόμαστε: Ποια λαϊκή ανάγκη έρχεται να καλύψει μια τέτοια επιχείρηση; Ποιος ανοίγει επιχείρηση σε καιρό επερχόμενης πιο σκληρής οικονομικής κρίσης και με πετσοκομμένα τα έσοδα των Δήμων από την κρατική επιχορήγηση; Δεν βλέπει η δημοτική πλειοψηφία την ακόμη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι δημότες; Πόσο να αντέξουν την ανταποδοτική αφαίμαξη που χρόνια έχουν επιβάλει το κεντρικό κράτος και οι δημοτικές αρχές; Γιατί ένα είναι σίγουρο πως οι δημότες θα πληρώνουν τα σπασμένα και αυτής της επιχείρησης.

Θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη επιχείρηση:

• Θα μεταφερθούν πάρα πολλές σημαντικές αρμοδιότητες του Δήμου, που αποτελούν δημόσια αγαθά. Όπως το νερό, σε μια επιχείρηση Ιδιωτικού Δικαίου και αυτό για μας σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για σταδιακή πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

• Ο Δήμος, επειδή από το νόμο η επιχείρηση έχει κοινωφελή σκοπό. Θα συνεισφέρει ετησίως ένα μεγάλο ποσό στον προϋπολογισμό της επιχείρησης (άρα εξαρχής γνωρίζει ότι δεν «βγαίνει»). Και σε περίπτωση δημιουργίας χρεών από την επιχείρηση, οι δημότες θα κληθούν να ισοσκελίζουν πληρώνοντας για τα πάντα.

• Με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού λόγω των απαγορεύσεων δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχώσει την επιχείρηση. Είτε θα δώσουμε κι άλλες αρμοδιότητες στους ήδη επιβαρυμένους υπαλλήλους είτε θα γίνουν ολιγόμηνες συμβάσεις (2μηνα, 4μηνα κλπ). Για να εκπληρώνονται και προεκλογικές υποσχέσεις είτε η δουλειά θα γίνει με αναδόχους έργων και εταιρείες συμβούλων.

• Ως Κοινωφελής Επιχείρηση βέβαια θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια – απ’ ότι ο Δήμος – να περνά το σκόπελο του ελεγκτικού συνεδρίου και να διαχειρίζεται «μικροποσά» για να εξυπηρετούνται και οι μικροπολιτικές της δημοτικής αρχής.

• Τέλος, αξίζει να δούμε ποιοι αιρετοί θα αναλάβουν τις έμμισθες θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου και με τι μισθό… Εξάλλου, η λειτουργία μιας νέας δημοτικής επιχείρησης σημαίνει για τον Δήμο μας επιπλέον επιβάρυνση. Με μισθούς προέδρου, αντιπροέδρου, νομικών συμβούλων, λογιστών και λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης κατ’ ελάχιστο.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τσαουσάκης Αλέξιος

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ