«Να ανασταλεί η απόφαση – Η αντίδρασή μας θα είναι άμεση, καθολική και σφοδρή Να εργαστούμε από κοινού και να βρούμε λύση για το συμφέρον των κοινωνιών στη Δυτική Ελλάδα»

Πρόταση Λυμπέρη στα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών

Την αναστολή της αρχικής πρότασης, σύμφωνα με την οποία η Ηλεία εξαιρείται από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ζήτησε από τα μέλη της Συγκλήτου, στη διάρκεια της συνεδρίασής της μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης. Ο Δήμαρχος κάλεσε τα μέλη της συγκλήτου να μη λάβουν απόφαση. Που θίγει τη λειτουργία των τμημάτων της Ηλείας και θα προκαλέσει την οργή των τοπικών κοινωνιών.  Είναι ανάγκη, πρόσθεσε όλοι οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας σε πνεύμα συνεργασίας να εργασθούμε για να βρεθεί λύση «επ’ ωφελεία των ανθρώπων αυτού του τόπου».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας : «Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει Εθνική Πολιτική και σχεδιασμός για την Ανώτατη Παιδεία. Από τη στιγμή που ο ένας νόμος ανατρέπει τον άλλο, μέσα σε διάστημα λίγων ετών. Οι τοπικές κοινωνίες, όπως και στην Ηλεία των Δήμων Πύργου και Ήλιδας. Εμπιστευόμενες την Ελληνική Πολιτεία έχουν προσφέρει το υστέρημά τους για την λειτουργία των Τμημάτων. Αυτά τα χρόνια έχει φανεί πως τα τμήματα αυτά έχουν αναφορά και στην ιστορία του τόπου. Κι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και κατευθύνσεις της οικονομίας του. Σήμερα με τον δήθεν στρατηγικό σχεδιασμό του, έρχεται το Πανεπιστήμιο Πατρών  να ανατρέψει και να  διαγράψει όλες αυτές τις προσπάθειες χρόνων».

Η Ακαδημαϊκή κοινότητα, επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Λυμπέρης « δεν μπορεί να γίνει συμμέτοχος σε οποιαδήποτε «παιχνίδια εξουσίας» ή πολιτικής. Καλώ τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο να αναστείλουν την απόφασή τους. Ώστε να μείνουν στα μηχανογραφικά τα τμήματα ως έχουν για το τρέχον Ακαδημαϊκό ‘Έτος. Στη συνέχεια και στο πλαίσιο ενός  σχεδιασμού που, για άλλη μια φορά, σκοπεύει να προχωρήσει η Κυβέρνηση για τα ΑΕΙ. Να εκπονήσουν σε άλλο χρόνο και σε συνεργασία με τους φορείς της Περιφέρειας ένα στρατηγικό σχέδιο επ’ ωφελεία του Πανεπιστημίου αλλά κυρίως της Περιφέρειας Δυτ.  Ελλάδα και των ανθρώπων της.

Το Πανεπιστήμιο δε μπορεί παρά να εκπροσωπεί και να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και τις ανάγκες της. Και κατέληξε: «Σε αντίθετη περίπτωση, μια τέτοια εμμονή της Συγκλήτου σ’ αυτές τις αποφάσεις. Μέσα στην παρούσα συγκυρία οδηγεί σε άλλες λογικές και θα πυροδοτήσει άμεσες, καθολικές και σφοδρές αντιδράσεις, στις οποίες οι αιρετοί θα είναι πρωτοπόροι και οδηγοί».


Να σημειωθεί πως με την πρόταση του κ. Λυμπέρη συμφώνησε και ο Πρώην Πρωθυπουργός κ Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ