Lockdown: «Παγώνει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου – Το σχέδιο για τον επόμενο μήνα

Η πιο δύσκολη εβδομάδα της πανδημίας του κορονοϊού ξεκινά από σήμερα, με το 3ο κύμα να βρίσκεται σε τροχιά κορύφωσης και να δοκιμάζει πιο μετωπικά από ποτέ, στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, το Σύστημα Υγείας.

Τα συνεχή αρνητική ρεκόρ των διασωληνωμένων και οι θάνατοι, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του φονικού ιού, θέτουν σε αυξημένη ετοιμότητα Κυβέρνηση και Επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται προ κρίσιμων αποφάσεων.

Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας βρίσκεται πια προ των πυλών, ενώ το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατίθεται για τις αρχές Απριλίου, συμπαρασύροντας όλο τον σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι δύο πυλώνες της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης.

Με το 3ο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και την ίδια στιγμή με την οικονομικούς δείκτες να βρίσκονται στο ναδίρ και τις ψυχολογικές αντοχές των πολιτών να εξαντλούνται, η κυβέρνηση επικαιροποιεί τη στρατηγική της… Το μεγάλο «στοίχημα», η αναχαίτιση της πορείας του κορονοϊού, ώστε ως την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου να έχουν επανεκκινήσει οι περισσότερες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.  

-Ο πρώτος πυλώνας της νέας στρατηγικής είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με ταυτόχρονη επίταξη υπηρεσιών των ιδιωτικών μονάδων υγείας. Καθώς ως το τέλος του μήνα αναμένεται κορύφωση της πανδημίας, και άρα μια πρωτόγνωρη πίεση για το Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να ενταχθεί τα επόμενα λίγα 24ωρα στον σχεδιασμό του Ε.Σ.Υ. σχεδόν όλος ο ιδιωτικός τομέας υγείας.

Self Test

Παράλληλα στη μάχη ρίχνεται και το νέο εργαλείο του self – testing, με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη χώρα η οποία θα παρέχει δωρεάν παροχή τα νέα αυτά ατομικά τεστ σε όλους τους πολίτες της χώρας για την καλύτερη ιχνηλάτηση της διασποράς του ιού, κάτι που θα διευκολύνει και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.   Ο στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα, βαθμιαία τον Απρίλιο να διεξάγονται ως και 10.000.000 εβδομαδιαίως.

-Ο δεύτερος πυλώνας αφορά σε νέα μέτρα για μερική αποσυμπίεση της κοινωνίας, τα οποία θα δίνουν μια ανάσα ελευθερίας στους πολίτες, για να ακολουθήσει στη συνέχεια καταρχήν το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Την Παρασκευή οι επιστήμονες καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις

Παρά την επιθυμία της Κυβέρνησης το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 29 Μαρτίου, το σενάριο αυτό φαίνεται να «παγώνει»…
Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Newsit, εκτιμούν ότι το νέο ορόσημο για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα πρέπει να θεωρείται (καταρχήν) η 5η Απριλίου.

Στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο. Το καλό σενάριο είναι η άρση των περιορισμών για τον κωδικό «6» στα SMS να αποφασιστεί για τις 29 Μαρτίου, ωστόσο και γι’ αυτό, τον τελευταίο λόγο τον έχει η πανδημία.

«Ο Απρίλιος ο μήνας της εξόδου»

Και ως τις 21 Απριλίου  ή το αργότερο στο τέλος του μήνα η βούληση είναι να ανοίξει και η εστίαση, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Η Κυβέρνηση επενδύει στη μεγάλη διάθεση εμβολίων, τα οποία αναμένονται μέσα στον Απρίλιο. Η χώρα αναμένεται να λάβει 1.971.000 δόσεις, ενισχύοντας σημαντικά το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι το βασικό «κλειδί» για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 30/04 όλοι οι Έλληνες άνω των 60 ετών και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα. Πρόκειται για τις ομάδες του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν το 75% των κλινών Μ.Ε.Θ. .

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εκτιμούν ότι ως το Πάσχα είναι δυνατόν να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε στα χωριά μας (άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό), ενώ το βλέμμα είναι πάντα στραμμένο με αγωνία στο άνοιγμα του τουρισμού.

Ο σχεδιασμός είναι η Ελλάδα να ανοίξει τις πύλες της στους τουρίστες στις 14 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία σχεδιάζεται και το άνοιγμα της κρουαζιέρας και του yachting. Οι τελικές ημερομηνίες θα ανακοινωθούν ωστόσο όταν καθοριστεί επίσημα ο χρόνος επαναλειτουργίας της εστίασης, μουσείων και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

πηγη: newsit.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ