Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα«Δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα ΚΥΑ…»

«Δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα ΚΥΑ…»

Απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στον Κυρ. Βελόπουλο για ζημιές από κακοκαιρία στο δήμο Ζαχάρως

Σε απάντηση προέβη το υπουργείο Οικονομικών στην ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, αναφορικά με τις «πληγές» άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία στην περιοχή της  Ζαχάρως. Όπου οι υποδομές του Δήμου δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα και ορισμένες εξ αυτών είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το υπ. Οικονομικών, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση. Με την οποία να οριοθετούνται περιοχές του Νομού Ηλείας για τα καιρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου 2020 από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αναλυτικότερα στην απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Ζαββού, αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 4160/15.2.2021 ερώτησης, που κατατέθηκε από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, από πλευράς αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων (επιχορήγηση επί της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα) από θεομηνίες κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του Ν.2459/97 όπως ισχύει, με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (κ.υ.α) των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών.

Για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι :

α) η έκδοση κ.υ.α. οριοθέτησης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών. Με επισπεύδον το συνερωτώμενο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και

β) η καταγραφή ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων από την αρμόδια Περιφέρεια.

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση οριοθέτησης παρέχεται και στεγαστική συνδρομή (δωρεάν κρατική αρωγή και άτοκο δάνειο) για την επισκευή / ανακατασκευή των κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ΚΥΑ στην οποία να οριοθετούνται περιοχές του Νομού Ηλείας για τα καιρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου 2020 από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

Υπενθυμίζεται ότι η ερώτηση απευθυνόταν στους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών και αναφερόταν αναλυτικά. Στα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις  στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζαχάρως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ