Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα1000 προσλήψεις για δασικούς χάρτες και εθνικό σχέδιο αναδάσωσης

1000 προσλήψεις για δασικούς χάρτες και εθνικό σχέδιο αναδάσωσης

 Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Με  χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δρομολογούνται άμεσα χίλιες προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες για να υποστηριχθεί η αναμόρφωση και κύρωση των δασικών χαρτών. Που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και  η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, που εντάσσεται προς χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Αναφέροντας ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών. Για την προκήρυξη των νέων προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ του εποχικού προσωπικού και μέσω ΑΣΕΠ των μονίμων. Οι νέες προσλήψεις αφορούν σε ειδικότητες γεωτεχνικών και δασολόγων, δασοπόνων τεχνολογικής εκπαίδευσης και διοικητικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα προετοιμάζεται η εφαρμογή του Εθνικού Σχέδιο Αναδάσωσης, το οποίο όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας θα καλύψει κατά προτεραιότητα αστικές και περιαστικές περιοχές. Το ΥΠΕΝ συγκεντρώνει από τις Διευθύνσεις Δασών και τους Δήμους όλης της χώρας προτάσεις περιοχών με δάση, δασικές εκτάσεις και λοιπές κατάλληλες εκτάσεις επιδεχόμενες αναδάσωσης ή δάσωσης. Προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Προσλήψεις εποχικών και μονίμων

Ειδικότερα για τις νέες προσλήψεις ο ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας σε σχετική με τη δασική πολιτική ερώτηση. Είπε στη Βουλή ότι «πολύ σύντομα και κατόπιν συνεργασίας της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, θα εκδοθούν οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις. Για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος προσλήψεων 700 εποχικών υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα. Οι προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Αφορούν 350 θέσεις Δασολόγων ΠΕ, 200 θέσεις Δασοπόνων ΤΕ και 150 θέσεις Διοικητικών ΔΕ».

Επίσης ο κ Σκρέκας ανακοίνωσε ότι παράλληλα  ότι «από το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών δρομολογούνται, όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη 300 μόνιμων υπαλλήλων δασολόγων δασοπόνων στις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας». Η νέα προκήρυξη αφορά στην πρόσληψη 300 μονίμων υπαλλήλων Δασολόγων – Δασοπόνων (20 για την κεντρική υπηρεσία – 280 για τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες). Προκειμένου να ανταποκριθεί στο έργο της η Δασική Υπηρεσία.

Ο κ Σκρέκας αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Διευθύνσεις Δασών είναι υποστελεχωμένες. Κι ότι οι νέες προσλήψεις έχουν καθυστερήσει είπε στη Βουλή ότι «πράγματι χρειάζεται ενδυνάμωση των δασαρχείων και των δασικών υπηρεσιών». Προσθέτοντας ότι  «δυστυχώς βιώνουμε και μία πρωτόγνωρη όπως γνωρίζετε υγειονομική κρίση. Όλα έχουν γίνει λίγο δυσκολότερα αλλά εμείς κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια». Αναφέροντας ότι οι νέες προσλήψεις  προωθούνται πλέον άμεσα  με συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Με χρονοδιάγραμμα

το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης

Για το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, που εντάσσεται προς χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ Σκρέκας τόνισε ότι δρομολογείται άμεσα εντός του 2021. Σημειώνοντας ότι όπως για όλα τα σχετικά έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025. Καθώς «υπάρχει  καταληκτική ημερομηνία για να απορροφήσουμε τα χρήματα, τα οποία θα προέλθουν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης». 

Ο ίδιος σημείωσε ότι «πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσουμε σε ευρείες αναδασώσεις. Καταρχήν σε περιαστικές περιοχές που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη». Ανάφερε επίσης ότι «το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τις  διευθύνσεις της Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας να καταθέσουν και προτάσεις. Που πιστεύουν ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα αναδάσωσης, το μεγαλύτερο το οποίο έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα». Τονίζοντας για τη σημασία και την έκταση του προγράμματος ότι « μέχρι τώρα τα χρήματα που δίνονται για αναδάσωση κάθε χρόνο είναι λίγα εκατομμύρια ευρώ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ