Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕμβόλιο Astrazeneca: Το θρίλερ στην Ευρώπη και η στάση της Ελλάδας

Εμβόλιο Astrazeneca: Το θρίλερ στην Ευρώπη και η στάση της Ελλάδας

Ένα πραγματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην καρδιά της Ευρώπης με μπαράζ αναστολών στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω παρενεργειών και την Ελλάδα να κρατά μια στάση αναμονής μην θέλοντας να πάρει βιαστικές αποφάσεις.

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Κρίσιμη συνεδρίαση

Σημειώνεται, πάντως, ότι την Τρίτη, 16 Μαρτίου του 2021, συνεδριάζουν δύο επιτροπές που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open, το γεγονός πως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία πάγωσαν τη χορήγηση του εμβολίου, ίσως παίξει ρόλο στις αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα αποφασίζουν με βάση τα δεδομένα της χώρας μας, όπου μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο και εξετάζεται.

Πόρτα στο εμβόλιο από τις χώρες «θηρία» της Ευρώπης 

Η μία, πάντως, μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης κλείνουν την πόρτα στο εμβόλιο της εταιρείας, με τις Αρχές να βάζουν στο μικροσκόπιο δεκάδες περιστατικά θρομβώσεων.

Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία «πάγωσαν» τους εμβολιασμούς προσωρινά μέχρι να ξεκαθαρίσει η σχέση του εμβολίου της εταιρείας με τα περιστατικά θρομβώσεων και προστίθενται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Ισλανδία) που είχαν αποφασίσει τη μη χορήγηση το εν λόγω εμβολίου εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι επανεξετάζει όλα τα δεδομένα, τα οποία και θα αναλυθούν σε έκτακτη σύσκεψη την Πέμπτη.

Το χρονικό των αναστολών

Το τσουνάμι ξεκίνησε από την Γερμανία που νωρίς το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας αποφάσισε να αναστείλει τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε πως η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας και μετά από συμβουλή του εθνικού ρυθμιστή εμβολίων της Γερμανίας, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που έχουν διαπιστωθεί θρομβώσεις. Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου».

κορονοϊός εμβόλιο μάσκα Astrazeneca

Τόνισε πως οι αναφορές για θρομβώσεις αφορούσαν εγκεφαλικές φλέβες, αλλά δεν διευκρίνισαν πού ή πότε συνέβησαν τα περιστατικά.

«Στοπ» στο εμβόλιο της Astrazeneca ανακοίνωσε και ο Μακρόν

Η Γαλλία αποφάσισε λίγο αργότερα να “αναστείλει για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αύριο Τρίτη.

Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως “ελπίζει να ξαναξεκινήσει” γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό “εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού”.

Στα… χνάρια της Γαλλίας και η Ιταλία

Σχεδόν… ταυτόχρονα, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε επίσης ότι, για προληπτικούς λόγους, σταματά η χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλην τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Ίδια τακτική και από την Ισπανία 

Επόμενη χώρα που προχώρησε στην αναστολή των εμβολιασμών για τουλάχιστον 15 μέρες ήταν η Ισπανία όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

“Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προληπτικά και προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τουλάχιστον δύο εβδομάδες”, μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να αποφανθεί για τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ανακοίνωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ισπανία ακολουθεί έτσι περίπου δώδεκα χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία που ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η διευθύντρια της ισπανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων Μαρία Χεσούς Λάμας διευκρίνισε από την πλευρά της στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως μια περίπτωση “εγκεφαλικής θρόμβωσης” διαπιστώθηκε στην Ισπανία προχθές, Σάββατο, και πως ήταν παρόμοια με εκείνες που εντοπίστηκαν την ίδια ημέρα στη Γερμανία και στη Νορβηγία.

Εισαγγελική παρέμβαση στην Ιταλία

Εισαγγελέας στο Πεδεμόντιο άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία και διέταξε να κατασχεθεί παρτίδα 393.600 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca σε όλη την Ιταλία.

Προηγήθηκε το Σάββατο ο αιφνίδιος θάνατος του 57χρονου καθηγητή μουσικής Σάντρο Τονιάτι, λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό του.

Την απόφαση έλαβε η εισαγγελέας της πόλης Μπιέλλα, Τερέσα Άντζελα Καμέλιο, και αφορά την παρτίδα με κωδικό ABV5811.

Προηγήθηκε, την περασμένη εβδομάδα ο αιφνίδιος θάνατος 2 ατόμων στη Σικελία μετά από τον εμβολιασμό από άλλη παρτίδα AstraZeneca, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος.

Η εταιρεία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων λένε ότι δεν έχει διαπιστωθεί άμεση σύνδεση των συγκεκριμένων θανάτων με τον εμβολιασμό.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ