Βατόπουλος: Πλέον το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έκλεισαν ξανά τα σχολεία.

“Η επιδημία προχωράει. Δεν έχουμε την ελάττωση των κρουσμάτων που ελπίζαμε. Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος έχει προκαλέσει πολλά κρούσματα και σε παιδιά. Κρίθηκε ότι η συνέχιση με την τηλεκπαίδευση για 15 μέρες ακόμα ίσως μπορέσει να ανακάμψει την επιδημία. Η ελπίδα είναι ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία μέχρι το καλοκαίρι, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας η οποία πολλές φορές είναι απρόβλεπτη”, είπε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε μία κάποια κανονικότητα. “Αυτό δεν είναι ψυχολογικό είναι μία πραγματική ανάγκη. Επιχειρήσεις καταστρέφονται, η ανεργία αυξάνει, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Πρέπει να έχουμε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Πλέον αυτό το oριζόντιο lockdown και δεν λειτουργεί με την έννοια ότι ο κόσμος δεν πειθαρχεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε: “Τι θα πει λάθος απόφαση; Πολλές φορές στην επιστήμη ανακαλύπτεις εκ των υστέρων ότι δεν ήταν σωστή μια ανάλυση. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις”.

Όσον αφορά στους λόγους που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ βρισκόμαστε σε lockdown, o καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει υπερμετάδοση. “Το βασικό μας όπλο είναι ο εμβολιασμός…Η πολιτική πίεση πρέπει να πέσει στην παραγωγή εμβολίων”, σημείωσε.

πηγη: tempo24.news

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ