Συνεδριάζουν οι ειδικοί για παράταση του lockdown και… οδηγίες για τα Κούλουμα

Συνεδριάζουν, όπως κάθε Παρασκευή, οι λοιμωξιολόγοι, για να αποφασίσουν για την παράταση του lockdown αλλά και τα όποια τυχόν θέματα προκύψουν με την Καθαρά Δευτέρα.

Το lockdown λήγει τυπικά την Κυριακή, ωστόσο δεν τίθεται θέμα για άρση των μέτρων. Με τις μεταλλάξεις να επικρατούν, που σημαίνει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, τα κρούσματα να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται εδώ και μέρες, η συνέχιση του lockdown εθεωρείτο δεδομένη.

Πέρα από την παράταση του lockdown, οι ειδικοί της επιτροπής θα συζητήσουν και το θέμα της Καθαράς Δευτέρας.


Ανοιχτά τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα

Θέμα απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού δεν υπάρχει. Ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα. Αφού τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.

Πάντως, στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στο θέμα. Απευθύνοντας σύσταση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Πάει πιο πίσω το άνοιγμα


Δύσκολο θεωρείται και το οποιοδήποτε άνοιγμα στις 22 Μαρτίου που είχε θέσει σαν πρώτο στόχο η κυβέρνηση.

Αν και στην κυβέρνηση στόχευαν να γίνει ένα πρώτο άνοιγμα με το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου. Τα τελευταία δεδομένα καθιστούν απαγορευτική, προς το παρόν, αυτή τη συζήτηση. Όπως τόνισε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», δήλωσε επί του θέματος. Κάτι που τόνισε μία ημέρα πριν και ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Αν συνεχίζει να καλπάζει η πανδημία, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η ραγδαία αύξηση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, αλλά και η αύξηση σε εισαγωγές στα νοσοκομεία φέρνουν δεύτερες σκέψεις. Με τους ειδικούς να αναμένεται να κάνουν νέες εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Με τη δεδομένη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Έτσι είναι πλέον πολύ πιθανό να εισηγηθούν και νέα παράταση του lockdown έως το τέλος του μήνα.

Οι ειδικοί περιμένουν να συνεχιστεί η κατάσταση με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων ως τις 20-25 Μαρτίου, με τον καθηγητή Πνευμολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκη, να αναμένει κορύφωση της πανδημίας εκείνο το διάστημα.

«Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κορύφωσης του κύματος αυτού της πανδημίας. Η οποία πιθανώς να επέλθει το πενθήμερο 20-25 Μαρτίου. Μέχρι τότε και για τις πρώτες ημέρες μετά από αυτήν την περίοδο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμαίνεται στα επίπεδα αυτών των ημερών. Πότε 100-200 επάνω, ίσως φτάνει και πάνω από 3.000, και πότε αντίστοιχα χαμηλότερα από τους αριθμούς των τελευταίων ημερών», είπε χθες στον ΑΝΤ1.

Lockdown: Καμία εισήγηση για τα σχολεία
Με το λιανεμπόριο, που ήταν πρώτο στη λίστα για επανεκκίνηση, να μην είναι σίγουρο πλέον το πότε θα ανοίξει. Αυτομάτως τα σχολεία μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εισήγηση για το άνοιγμά τους, όπως επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», είπε η υπουργός. Πρόσθεσε ότι στο άνοιγμα θα προηγηθούν τα λύκεια και τα γυμνάσια.
«Το έχουμε πει επανειλημμένα ότι έχουμε ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου. Πότε βέβαια θα ανοίξουν όλα τα σχολεία, θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί», τόνισε, σημειώνοντας πως «είμαστε στην τελική ευθεία».

Λιανεμπόριο και σχολεία παραμένουν πρώτα για άνοιγμα στη λίστα της κυβέρνησης μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ενώ μετά θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλοι κλάδοι. Όπως η εστίαση που παραμένει κλειστή για πέντε μήνες, αλλά και ο τουρισμός, με τα μπαρ και τα γυμναστήρια να αναμένεται να ανοίξουν τελευταία. Για την εστίαση, μάλιστα, υπάρχουν σενάρια για άνοιγμα ακόμη και την περίοδο του Πάσχα. Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ