Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣαρηγιάννης «Τα κρούσματα μπορεί να παραμείνουν τόσο υψηλά μέχρι και τις 20...

Σαρηγιάννης «Τα κρούσματα μπορεί να παραμείνουν τόσο υψηλά μέχρι και τις 20 Μαρτίου»

Πότε θα ανακοπεί η κορύφωση του τρίτου κύματος και τι ρόλο παίζουν οι μεταλλάξεις στην πορεία της πανδημίας και στα σχέδια της επιτροπής των ειδικών;

Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού χτυπούν νέα υψηλά νούμερα (χθες ξεπέρασαν τις 3.000) και η διασπορά των μεταλλάξεων είναι κάτι που ακούγεται από τους ειδικούς ολοένα και περισσότερο, ανοιχτό αλλά δύσκολο να απαντηθεί παραμένει το ερώτημα του πόσο θα διαρκέσει αυτή η κορύφωση και αν τα υπάρχοντα δεδομένα για τη διασπορά των διαφορετικών πια μεταλλάξεων βοηθούν τους ειδικούς να καταλαβαίνουν που βρίσκεται αυτή η στιγμή η πανδημία λαμβάνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις.

«Στο ΑΠΘ προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε τα μοντέλα μας πιο ευέλικτα έτσι ώστε να λαμβάνουν υπόψιν τους την ασταμάτητη δυναμική των μεταλλαγμένων στελεχών. Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς», μας λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Ο ίδιος λέει ότι η εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών κάνει ρευστό τον υπολογισμό του συντελεστή μετάδοσης.

«Έχω και εγώ ο ίδιος μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τα δεδομένα μιας και έχουμε πολλές διαφορετικές τροχιές τις οποίες δημιουργούν οι μεταλλάξεις. Άλλες μπορεί να πηγαίνουν να προς τα κάτω και την ίδια στιγμή άλλες να αυξάνονται επιθετικά προς τα πάνω», μας λέει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και για τους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις. Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι η κορύφωση του τρίτου κύματος θα συνέβαινε αυτή την εβδομάδα και η αποκλιμάκωση θα ξεκινούσε σταδιακά από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

 Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει άλλο μοντέλο μας που δείχνει ότι η κορύφωση μπορεί να διαρκέσει και ως τις 20 Μαρτίου, κάτι που φυσικά μεταθέτει το άνοιγμα της κοινωνίας για ακόμα πιο μετά. Ειλικρινά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει αυτή η κορύφωση του τρίτου κύματος. Μπορεί να συνεχίσουμε να βλέπουμε τόσα πολλά κρούσματα για 10 ημέρες ακόμα».

πηγη: dete.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ