Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ψήφισμα κατά της αστυνομικής βίας

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ψήφισμα κατά της αστυνομικής βίας

Το περιστατικό αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, την Κυριακή, καταδίκασε απερίφραστα, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, με ψήφισμα που κατέθεσε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης. Και οι σύμβουλοι των μειοψηφιών που το ψήφισαν δήλωσαν “κάθετα αντίθετοι σε πρακτικές που ανέχονται ή υποθάλπουν την αναβίωση του αυταρχισμού και του αστυνομικού κράτους, που θυμίζουν στους πολίτες άλλες εποχές”.

Σε αυτή την αναφορά για αναβίωση του αστυνομικού κράτους και άλλες εποχές, διαφώνησε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Που αφού διάβασε ένα πιο ήπιο κείμενο το οποίο έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό, έδωσε κατεύθυνση στην ομάδα της δημοτικής αρχής να απέχει.

Το ψήφισμα καταψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη Ενωμένη” Δημήτρης Κουκούτσης. Ο οποίος “χαιρέτισε” το περιστατικό της αστυνομικής βίας και παρουσίασε τα ατομικά στοιχεία (προσωπικά δεδομένα) του ατόμου που ξυλοκοπήθηκε, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από την πλευρά του προέδρου του Σώματος και του δημάρχου. Αντίθετα, ο πρόεδρος Δημήτρης Πολίτης αντέδρασε κι έκλεισε το μικρόφωνο στον σύμβουλο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσο Νιάρχο που αποκάλεσε τον Δ. Κουκούτση χαφιέ (για την παρουσίαση των προσωπικών δεδομένων του ατόμου – θύματος της αστυνομικής βίας).

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι δημοτικοί σύμβουλοι κρύφτηκαν, απουσίασαν κατά την ψηφοφορία και δεν πήραν θέση για το ψήφισμα.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 13 ψήφους υπέρ, 10 αποχές, 1 κατά και αρκετές απουσίες, αναφέρει:

 “Χθες Κυριακή 7/3/2021, γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών βίαιων προπηλακισμών και ξυλοδαρμού πολιτών από την Αστυνομία στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Στα πλαίσια ελέγχου που διενεργούσαν κατά της μετάδοσης του κορονοϊού και του συνωστισμού.  Οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο παραπάνω επεισόδιο εφάρμοσαν πρωτοφανή βία και ξυλοκόπησαν βάναυσα πολίτες. Που δεν φάνηκε να εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μικρών παιδιών και οικογενειών που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στην πλατεία, παραβιάζοντας παράφορα τον ρόλο τους και τις κείμενες διατάξεις εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το αστυνομικό σώμα. Οι εκλεγμένοι αιρετοί του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό αυτό δηλώνοντας την οργή και αγανάκτησή μας. Εκφράζουμε την αποστροφή μας σε τέτοιες συμπεριφορές  των αστυνομικών οργάνων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε πρακτικές που ανέχονται ή υποθάλπουν την αναβίωση του αυταρχισμού και του αστυνομικού κράτους, που θυμίζουν στους πολίτες άλλες εποχές”.

Αναλυτικά, με την κατάθεση του ψηφίσματος ο Β. Τζαμουράνης μίλησε για πρωτόγνωρη και ωμή αστυνομική βία κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη, που είναι καταδικαστέα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΑΦΙΕΣ

Ο Δ. Κουκούτσης υποστήριξε ότι “δεν είναι δικό μας θέμα” και έδωσε αναλυτικά στοιχεία – προσωπικά δεδομένα του νεαρού που χτυπήθηκε από αστυνομικούς. Εκανε λόγο για τον ακροαριστερό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουζάλα (μετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας κατοίκων της Νέας Σμύρνης), ανέφερε πως “ήταν πάρα πολύ καλή η συμπεριφορά της Αστυνομίας στο συγκεκριμένο κύριο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς” . Κι αναρωτήθηκε πού ήταν αυτοί που αντιδρούν, όταν τα ΜΑΤ χτυπούσαν στο Πισωδέρι τον κόσμο που διαμαρτυρόταν για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αντιδρώντας, ο Τ. Νιάρχος είπε ότι “ευτυχώς που υπάρχουν και οι χαφιέδες και μάθαμε ότι δεν ξυλοκοπήθηκε ένας πολίτης για την παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό”.

Απαντώντας, ο Δ. Κουκούτσης ανέφερε “δεν ντρέπεσαι παλιόπαιδο που θα με πεις χαφιέ”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι “καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας. Και ο πέλεκυς της Πολιτείας να είναι πολύ αυστηρός σε τέτοιες συμπεριφορές. Είναι σε εξέλιξη ΕΔΕ και δεν πρέπει να εμπλακούμε”.

Αντιδρώντας στην ενέργεια του Δ. Κουκούτση, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος παρατήρησε ότι “δεν αρμόζει στο Δημοτικό Συμβούλιο να μπαίνει σε τέτοιο ρόλο, να δίνει ονόματα ο Κουκούτσης”.

Ο Β. Τζαμουράνης επεσήμανε ότι “εμείς δεν κάνουμε ανάκριση, δεν είμαστε δικαστήριο” . Διευκρίνισε ότι το ψήφισμα “έχει το χαρακτήρα καταδίκης της αστυνομικής βίας. Δεν γνωρίζουμε ούτε τα άτομα ούτε το περιστατικό, είναι θέμα της δικαιοσύνης”.

Ο δήμαρχος επέμεινε στην καταδίκη της βίας και τον πολύ αυστηρό πέλεκυ της Πολιτείας. Παρουσίασε ψήφισμα που έκανε λόγο για “περιστατικά που μας θλίβουν και προκαλούν αλγεινή εντύπωση” – ζητώντας “να χυθεί άπλετο φως και η τιμωρία να είναι παραδειγματική”. Δήλωσε ότι διαφωνεί με τις διατυπώσεις  για “αναβίωση του αστυνομικού κράτους και που θυμίζουν άλλες εποχές”. Υποστηρίζοντας πως έχουν πολιτική χροιά και είναι διχαστικές, και ενημέρωσε ότι “απέχουμε της διαδικασίας”.

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι “η απρόκλητη αστυνομική βία είναι πλήγμα για τη δημοκρατία. Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά”. Και αναφέρθηκε στη δήλωση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου ότι η επιτροπή, στην οποία ήταν επικεφαλής. Για “τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου δήλωσε ότι “καταδικάζουμε την όποια μορφή βίας απ’ όπου και αν προέρχεται”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης είπε ότι “η αστυνομική βία είναι καταδικαστέα από κάθε δημοκρατικό πολίτη”. Και ζήτησε η Αστυνομία να λειτουργήσει με δημοκρατικές διαδικασίες.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή μίλησε για παρακώλυση της δημοκρατίας. Για απρόκλητη βία από την πλευρά της Αστυνομίας, και χαρακτήρισε “εξόχως φασιστικό να αναφέρονται τα προσωπικά στοιχεία ανθρώπου”.

Ο Τ. Νιάρχος είπε πως “σήμερα μάθαμε ότι ο νέος που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, δεν ξυλοκοπήθηκε επειδή παραβίασε το νόμο για την πανδημία, αλλά γιατί είναι μέλος μιας οργάνωσης”. Ανέφερε ότι “όποιος δίνει πληροφορίες, πληροφοριοδότης λέγεται” και παρατήρησε πως “η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για την απογείωση του αυταρχισμού και της βίας”.

Ο Δ. Κουκούτσης έκανε λόγο για επιλεκτική δημοκρατική ευαισθησία και υποστήριξε ότι τον νεαρό που συνελήφθη τον βαραίνουν κατηγορίες. Εκανε λόγο για 350 καταδρομικές επιθέσεις κατά της Αστυνομίας, και μιλώντας διχαστικά και εμφυλιοπολεμικά, αναφέρθηκε σε παλιότερα συνθήματα αναρχοαυτόνομων, μεταξύ των οποίων “στο Μελιγαλά έγινε μισή δουλειά”.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι “καταδικάζουμε τη βία χωρίς περιστροφές” και μίλησε για ευθύνες της κυβέρνησης και της Αστυνομίας. 

πηγη: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ