Κορωνοϊός: Πάνω από 2.000 κρούσματα σήμερα -Πίεση στο ΕΣΥ, στη μάχη και δύο ιδιωτικές κλινικές στην Αττική

481

Νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται σήμερα τη στιγμή που τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται ασφυκτική πίεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν ξεπερνούν τα 2.000, αριθμός κατά πολύ υψηλότερος από τα 1.165 που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ όλης της χώρας αυξήθηκε σε 477, ενώ στις ΜΕΘ της Αττικής, η πληρότητα φτάνει το 91%.

Δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία Covid περιστατικών στην Αττική
Με την αύξηση των κρουσμάτων και την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής να βρίσκεται στο «κόκκινο», ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ιατρικό Περιστερίου και η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, παραχωρούνται στο ΕΣΥ για νοσηλεία Covid περιστατικών στην Αττική.

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις. 

Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι: 

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. 

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. 

Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους. 

Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα».

Κορωνοϊός: 2.572 ασθενείς στα νοσοκομεία την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου -Στο 91% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΡΤ, σε κάθε εφημερία γίνονται 40-60 εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 145 εισαγωγές σε 4 νοσοκομεία που εφημέρευαν. Παράλληλα, στο «Γεννηματάς» όλες οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, είναι ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ, από την 1η ως την 7η Μαρτίου, εισήχθησαν στα νοσοκομεία 2.572 πολίτες, με το περασμένο Σάββατο να σημειώνεται ρεκόρ με 429 εισαγωγές.

Αναλυτικά οι εισαγωγές ανά ημέρα
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα για τον Μάρτιο ήταν:

1 Μαρτίου 289
2 Μαρτίου 394
3 Μαρτίου 365
4 Μαρτίου 402
5 Μαρτίου 356
6 Μαρτίου 429
7 Μαρτίου 337
Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της εβδομάδας αυτής ήταν 367 εισαγωγές την ημέρα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, την τελευταία του Φεβρουαρίου ο μέσος όρος ήταν 292 οι εισαγωγές.

Μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με κορωνοϊό
Ανησυχία προκαλεί την ίδια ώρα το γεγονός ότι όσο περνούν οι μέρες μειώνεται και ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων διαμορφωνόταν στα 65 έτη για τις γυναίκες και στα 67 έτη για τους άνδρες, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν και ασθενείς κάτω των 40 ετών που έχουν διασωληνωθεί.

Η κυρία Γκάγκα υπογράμμισε άλλωστε το πρωί της Δευτέρας ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Πηγή: iefimerida.gr