Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις θα καθορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων και τη διάρκεια του lockdown λένε οι ειδικοί

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το 3ο κύμα δεν έχει φθάσει στην κορύφωσή του και προβλέπουν αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

«Στην εποχή των μεταλλάξεων, ο αγώνας μας κατά του κορονοιού είναι ακόμα πιο άνισος». Τόνισε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Ενώ και άλλοι επιστήμονες επισημαίνουν την αύξηση κρουσμάτων βρετανικής και νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι το 3ο κύμα της πανδημίας δεν έχει φθάσει στην κορύφωσή του.

Η κ. Παπαευαγγέλου προσπαθώντας να εξηγήσει, γιατί φτάσαμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση, κυρίως στην Αττική. Είπε ότι σε αυτό συνέβαλε ο χειμωνιάτικος καιρός των προηγούμενων ημερών, που αύξησε τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους. Αλλά και το γεγονός ότι οι νέες μολύνσεις σχετίζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό με τις μεταλλάξεις. Επίσης, ένας άλλος λόγος είναι η ήδη μεγάλη διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα, η οποία όπως είπε, κάνει την μετάδοση του ιού ακόμα πιο εύκολη. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την χαλάρωση που είναι δικαιολογημένη, καθώς υπάρχει κόπωση, αύξησαν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, εξήγησε.

Επεσήμανε δε, πως «δεν μπορούμε να πούμε, ότι τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά. Ας αναλογιστούμε, τι θα είχε γίνει, αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα». Η ίδια προέβλεψε, ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Καθώς όπως είπε, είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 200 άτομα να χρειαστούν νοσηλεία σε κρεβάτι ΜΕΘ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνεται η μετάδοση του ιού στους εξωτερικούς χώρους, ήταν ξεκάθαρη. Τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, αλλά διευκρίνισε ότι «είναι διαφορετικό να κάνουν βόλτα δύο άνθρωποι σε έναν πεζόδρομο με μάσκα, όπου δύσκολα μεταδίδεται ο ιός. Από το να συγκεντρώνονται 5- 6 άτομα γύρω από ένα παγκάκι, να βγάζουν τη μάσκα για να πιουν καφέ και να καπνίσουν, ενώ ταυτόχρονα μιλούν δυνατά και γελούν».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τις μεταλλάξεις, είπε ότι αυτές απασχολούν πολύ τους επιστήμονες. Αλλά φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κάποια εμβόλια. Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει. Εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων».

Επικρατούν σταδιακά οι μεταλλάξεις – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

«Σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90%, σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%». Τόνισε ο  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Στην Αττική όπου και παρουσιάζεται το εντονότερο πρόβλημα, το 70% περίπου των κρουσμάτων είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης», τόνισε από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε, ότι η κυριαρχία των μεταλλάξεων στα κρούσματα είναι η μία από τις τρεις αιτίες για την επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας. Οι άλλες δύο αιτίες είναι η κόπωση των πολιτών, που οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων και οι καιρικές συνθήκες. Όπως και στη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο εμφανίζονται πάντα τα περισσότερα κρούσματα.

Ο ιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τόνισε, ότι οι μεταλλάξεις θα πολλαπλασιάζονται «σαν τις κατσαρίδες» και θα συνδυάζονται μεταξύ τους «για να βγαίνει το χειρότερο», το οποίο είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάδοση του ιού.

Lockdown: Πότε μπορεί να ξεκινήσει μερική άρση του

Η κ. Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα σχετικά με το πότε μπορούν να αρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα, είπε ότι ελπίζουμε ότι μία μείωση των κρουσμάτων θα μας επιτρέψει μετά τις επόμενες 2 εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες». Αλλά τόνισε πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες ακόμα. «Περιμένουμε την μείωση των κρουσμάτων, για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση κάποιον μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική θα ξεκινήσει να πέφτει στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι για να μειωθούν πανελλαδικά τα κρούσματα σε 800, δεν αρκεί παράταση του lockdown για μια εβδομάδα. Αλλά για έναν μήνα..

πηγη: news.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ