Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥΠΕΝ για Δασικούς Χάρτες: «δεν χρειάζονται ειδικοί-είναι σαν τους χάρτες της Google»

ΥΠΕΝ για Δασικούς Χάρτες: «δεν χρειάζονται ειδικοί-είναι σαν τους χάρτες της Google»

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους δασικούς χάρτες μίλησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς  και τόνισε ότι αυτοί δεν θα επιφέρουν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, παραδέχθηκε όμως ότι περιέχουν λάθη προσθέτοντας ότι για να υποβληθούν αντιρρήσεις, δεν απαιτείται συνδρομή ειδικών.

Ο κ. Αμυράς μίλησε στον Zarpa Radio 89,6 και την εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη, τονίζοντας ότι: «Οι δασικοί χάρτες δεν ασχολούνται με ιδιοκτησιακά ζητήματα. Οι χάρτες αυτοί θα δείξουν αν η ιδιοκτησία σου ή ένα μέρος της εμπίπτει στη δασική νομοθεσία. Δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός με τους χάρτες. Και επειδή είναι ένα υπερπολύπλοκο έργο, έχει και λάθη. Σε περιπτώσεις λάθους μπορείς να απευθυνθεί κανείς στην δασική υπηρεσία και να επικαλεστεί τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, αν έχει οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το αγροτεμάχιό του δεν είναι δασικό. Από μια φωτογραφία του πατέρα του στο χωράφι μέχρι αεροφωτογραφίες. Και δεν θα πληρώσει τίποτα».

Ο κ. Αμυράς εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις περιπτώσεις, όπου ως δασικές εκτάσεις εμφανίζονται πλατείες χωριών και δρόμοι, αλλά και βοσκότοποι:

Δημοτικοί δρόμοι φαίνονται ως δασικοί, όπως αναφέρουν αρκετοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Στο δάσος δεν απαγορεύεται όμως να κάνεις δρόμο. Άλλοι λένε ότι η πλατεία του χωριού τους φαίνεται ως δάσος. Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνει τη χρήση της η πλατεία. Μπορείς να έχεις πλατεία, δρόμο ή άλλη εγκατάσταση, νομιμότατα. Και οι δήμοι περνούν τώρα από την ίδια κατάσταση με τις αντιρρήσεις που δηλώνουν. Οι βοσκότοποι, ακόμα και αν έχει βγει μια έκταση δασική, δεν παύει η χρήση του βοσκότοπου να υπάρχει. Δεν απαγορεύεται η βόσκηση στο δάσος. Για έναν κτηνοτρόφο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Επίσης, ο υφυπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι για να υποβληθούν αντιρρήσεις, δεν απαιτείται συνδρομή ειδικών:

-«Οι ενστάσεις ξεκινούν 15 μέρες μετά την ανάρτηση των χαρτών. 105 μέρες έχει ο πολίτης στη διάθεσή του για να προβεί σε ένσταση και είναι πολύ εύκολο. Είναι σαν τους χάρτες της Google που απλά βρίσκεις το χωράφι στον χάρτη, το καρφιτσώνεις με το δάχτυλο και βάζεις τη σημείωση ότι δεν είναι δασικό. Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς κανέναν τοπογράφο, κανένα μηχανικό, δεν χρειάζεται τίποτα τέτοιο. Και όσοι δεν έχουν ευχέρεια με τους υπολογιστές, μπορούν να καλέσουν τη δασική υπηρεσία στο τηλέφωνο και θα τους κατευθύνουν ή θα κάνουν την υποβολή αντίρρησης για λογαριασμό του πολίτη οι υπάλληλοι».

Ο κ. Αμυράς ανέφερε ακόμα, πως θα γίνει προσπάθεια προστασίας της περιουσίας ακόμα και όσων είχαν χωράφι, το οποίο έγινε δάσος στη συνέχεια λόγω μη χρήσης του:

-«Οι υπηρεσίες πήραν μια αεροφωτογραφία του 1945 και μία αεροφωτογραφία του 2016 και έκαναν τη σύγκριση. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το 1945 ήταν χωράφια και μετά έπαψαν να χρησιμοποιούνται και έγιναν δασωμένοι αγροί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαρακτηριστούν δάσος. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε νομικές λύσεις που θα είναι σε εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε τέτοιες περιοχές ακόμα, οι ιδιοκτήτες να μη χάσουν την ιδιοκτησία.»

Όσο για τον χαρακτηρισμό μέρους του λιμανιού των Σφακίων ως χορτολιβαδικής έκτασης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι πρόκειται για προφανέστατο λάθος του μελετητή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα έπρεπε οι όροι των συμβάσεων που οι μελετητές αυτοί υπέγραψαν με το ελληνικό δημόσιο, να είναι πιο αυστηροί.

πηγη: zarpanews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ