Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣχέδια ανάπλασης Ανατολικής Καλαμάτας

Σχέδια ανάπλασης Ανατολικής Καλαμάτας

Αναπλάσεις ευρείας κλίμακας στο χώρο του παλιού στρατοπέδου και των πρώην λυομένων Βάγια, συνολικού ύψους 16.374.134,56 ευρώ, προγραμματίζει ο Δήμος Καλαμάτας, από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Στόχος της μεγάλης αυτής παρέμβασης, όπως παρατήρησε χθες ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης παρουσιάζοντάς την σε συνέντευξη Τύπου, είναι η αναζωογόνηση της Ανατολικής Γειτονιάς.

Η πρόταση που καταθέτει ο δήμος προβλέπει, επίσης, διαμόρφωση των οδών διασύνδεσης των περιοχών αυτών με το Ιστορικό Κέντρο και την Παραλία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μπασακίδη, η Ανατολική Γειτονιά παραμένει ακόμη και σήμερα ένας χώρος που ονομάζεται μεν Ανατολικό Κέντρο, αλλά εξακολουθεί να είναι χωρίς ταυτότητα και καμία κεντρικότητα, τόσο ως προς τα χαρακτηριστικά όσο και ως προς τις λειτουργίες.

Η περιοχή στα πρώην λυόμενα Βάγια (30 στρ.) ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, ενώ από το ΓΠΣ οι χρήσεις γης προβλέπουν την κατασκευή αθλητικών υποδομών, πεζοδρόμων και παιδικής χαράς. Σήμερα εκτός της λειτουργίας του 6ου Νηπιαγωγείου, ο δημοτικός χώρος λειτουργεί ως μια ανοικτή και ρυπογόνος τουλάχιστον οπτικά αποθήκη κάθε είδους.

Το παλιό στρατόπεδο, έκτασης 110 στρ. (τα 40 αδόμητος χώρος) περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο, τη Φοιτητική Εστία, την Τέντα, γήπεδα ποδοσφαίρου – τένις – μπάσκετ, τον Γ’ Παιδικό Σταθμό, τον σταθμό του ΕΚΑΒ, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, συγκροτήματα βιοκλιματικών κατοικιών και κτηρίων εμπορικής εκμετάλλευσης και τον σταθμό της ΕΡΑ Καλαμάτας.

Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η διασύνδεση της περιοχής με την Παραλία γίνεται κυρίως από την οδό Ηρώων. Όμως οι παρεμβάσεις ανοικοδόμησης των παρόδιων οικοπέδων έχουν αφήσει τα σημάδια τους τόσο στο οδόστρωμα, όσο και στα πεζοδρόμια. Με το Ιστορικό Κέντρο γίνεται μέσω των οδών Μαυρομιχάλη και Καλλιπατείρας. Δρόμοι στους οποίους αναπτύσσεται εμπορική δραστηριότητα, η οποία απαιτεί παρεμβάσεις αισθητικού και λειτουργικού χαρακτήρα. Με τον περιμετρικό γίνεται μέσω των οδών Καλλιπατείρας και Μαρίας Κάλλας, που λειτουργούν όμως ως απλοί συνοικιακοί δρόμοι. Μη ανταποκρινόμενοι στα σημερινά δεδομένα. Με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα αλλά και η κίνηση εντός αυτής να είναι δυσχερής για πεζούς και ποδηλάτες και το αυτοκίνητο να κυριαρχεί.

Αξιολογώντας σήμερα την κατάσταση της Ανατολικής Γειτονιάς προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το Ανατολικό Κέντρο παρουσιάζεται άναρχο, απόμακρο και δυσλειτουργικό, χωρίς κέντρο βάρους, σημεία έλξης και επισκεψιμότητα.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Α. Ανάπλαση των ενδιάμεσων αδόμητων περιοχών του Ανατολικού Κέντρου.

Βασικοί στόχοι της είναι: Η δημιουργία μιας κεντρικής δράσης που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης. Εμπλουτισμός με νέες χρήσεις, για όλους. Διαμόρφωση διακριτών εισόδων. Δημιουργία αξόνων κυκλοφορίας. Κατασκευή χώρων αναψυχής. Κατασκευή πολιτιστικών και εμπορικών υποδομών.

Β. Ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής των πρώην λυομένων Βάγια.

Βασικοί στόχοι της είναι: Η διασύνδεση των υπό κατασκευή κοινοχρήστων χώρων και υποδομών της περιοχής (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο κ.λπ.). Με τις υπάρχουσες λειτουργίες της γειτονιάς, με τρόπο υψηλής αισθητικής, καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Η κατασκευή των οδών κυκλοφορίας και των πεζοδρομίων εντός της περιοχής, τα δίκτυα πεζοδρόμων, οι ποδηλατόδρομοι, οι χώροι πρασίνου και όποιες άλλες παρεμβάσεις γίνουν. Θα είναι ενιαίας φυσιογνωμίας που θα δημιουργήσουν έναν πρότυπο αστικό χώρο. 

Γ. Ανάπλαση της περιβάλλουσας οδοποιίας, πεζοδρομίων και των συνδέσεων με το Ιστορικό Κέντρο και την Παραλία (48.900 τ.μ.).

Δημιουργία λειτουργικών διασυνδέσεων με το Ιστορικό Κέντρο (μέσω της οδού Μαυρομιχάλη). Την Παραλία(μέσω της οδού Ηρώων), τον περιμετρικό μέσω των οδών Καλλιπατείρας και Μαρίας Κάλλας. Ανάπλαση της περιβάλλουσας οδοποιίας και των συνδέσεων με το Ιστορικό Κέντρο και την Παραλία. Με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία. Μετατροπή της οδού Σφακιανάκη σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, με στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση του Ανατολικού Κέντρου. Δημιουργία ενός συνεχόμενου περιπάτου – ποδηλατοδρόμου αναψυχής από το Ιστορικό Κέντρο της πόλης έως την Παραλία, μέσω του Ανατολικού Κέντρου.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η υλοποίηση της πρότασης, εφόσον λάβει χρηματοδότηση, θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο θα γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για την υλοποίηση του έργου “Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού περιβάλλοντος Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας”. Οι οποίες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας. Στο στάδιο αυτό οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Θα λάβουν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο εγκρίσεις. Παραδοτέο του σταδίου θα είναι οι μελέτες, αλλά και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Στο δεύτερο στάδιο το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής φάσης. Με την παρούσα πρόταση ικανοποιείται ο στόχος για τη δημιουργία μιας πολυκεντρικής πόλης. Με αποκεντρωμένες υποδομές και τη δημιουργία ενός αστικού τοπίου υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας. Που ενσωματώνει πολιτικές:

Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη βιώσιμη κινητικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

πηγη: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ