Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓια την λειτουργία του τμήματος Μουσειολογίας στο Πύργο

Για την λειτουργία του τμήματος Μουσειολογίας στο Πύργο

Για ακόμα μια φορά κουβεντιάζουμε στο Δήμο μας για το πώς θα προλάβουμε τις δυσμενείς εξελίξεις. Όσων αφορά τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για ακόμα μια φορά η Δημοτική Αρχή Πύργου. Όπως και όλες οι προηγούμενες προσπαθεί να συγκαλύψει ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης και στην περιοχή μας όπως και σε όλη την Ελλάδα.

Φυσικά βρίσκει συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομό μας που «έπεσαν» από τον Άρη. Δεν ήξεραν ότι με το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη που ψήφισαν «με χέρια και με πόδια» πριν λίγες μέρες στη βουλή. Θα οδηγούσαν σε κλείσιμο τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στο νομό μας. Τα ίδια λένε και οι συνάδελφοι τους σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Που προσπαθούν να περάσουν το μαύρο-άσπρο για την λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια.

Όλοι αυτοί, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Βουλευτές προσπαθούν να περάσουν ότι αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο τμήμα Μουσειολογίας, έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών και κανένας άλλος. Κάνουν προσπάθεια να αθωώσουν για ακόμα μια φορά όλους αυτούς που από το 2004. Δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο λειτουργίας των Ιδρυμάτων στο νομό. Με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό μόνιμο, με γραμματεία, με φοιτητική μέριμνα, με αναβάθμιση της βιβλιοθήκης και πολλά άλλα.

Δήμαρχοι, Βουλευτές, περιφερειάρχες πρώην και νυν, είναι συνένοχοι στη κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι φοιτητές και οι οικογένειες τους. Ακόμα και τώρα δεν αρθρώνουν λέξη για τις τρομερές ελλείψεις που υπάρχουν. Το μόνο που τους απασχολεί, όπως φάνηκε στην ανακοίνωση της ΠΕΔ στο υπουργείο Παιδείας, είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρχουν με τη μεταφορά των ιδρυμάτων.

Κύριοι, το πρώτο που πρέπει να μας απασχολεί είναι η ακαδημαϊκή αναβάθμιση των σχολών και στο Πύργο. Αλλά και εκεί που φοιτούν τα «Πυργιωτόπουλα» και τα άλλα παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Πως δηλαδή θα δοθούν χρήματα να προσληφθούν καθηγητές και όχι αστυνομικοί που θα «περιφρουρούν» την υποβάθμιση των ιδρυμάτων. Πως δεν θα έρχεται ο κάθε εκπρόσωπος, του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε κόμματος, να κοκορεύεται για τις 38 προσλήψεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όταν οι πραγματικές ανάγκες είναι πολλαπλάσιες για να λειτουργήσουν υποτυπωδώς τα τμήματα. Πως θα δίνονται μέσα στα ιδρύματα όλα τα εφόδια για να βγουν στην κοινωνία και να προσφέρουν σε αυτή.

Η νέα γενιά του Δήμου μας δεν έχει κανέναν συμφέρον να προωθηθούν αποφάσεις. Σαν αυτή που πήρε το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο και υπερθεμάτισε στη τοποθέτηση του ο Δήμαρχος. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι το πώς τα πανεπιστήμια θα συνδεθούν καλύτερα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Πως θα μετατραπούν σε κέντρα δια βίου κατάρτισης για να μπορούν να συντηρηθούν. Αλλά το πώς θα αναβαθμιστούν και θα εκπαιδεύσουν συνολικά την νέα γενιά. Για να είναι η συνέχεια της κοινωνίας μας πιο ελπιδοφόρα και πολύ καλύτερη από ότι είναι σήμερα. 

Για όλα αυτά είμαστε αντίθετοι με όσα ανακοινώνει ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε συσκέψεις που πραγματικό σκοπό και στόχο έχουν την πλήρη υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν θέλει ο Δήμαρχος πραγματικά να λειτουργήσει ακαδημαϊκό ίδρυμα στη περιοχή μας πρέπει να διεκδικήσουμε:

  • Να δοθεί τώρα χρηματοδότηση στο τμήμα από την κυβέρνηση με άμεση πρόσληψη όλου ταο απαραίτητου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.
  • Να μη χαθεί κανένα εξάμηνο
  • Να ανοίξει άμεσα το Πανεπιστήμιο
  • Κατασκευή υποδομών, καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές διδακτέας ύλης και προγράμματος σπουδών ώστε να μην επιβαρυνθούν άλλο οι σπουδές των φοιτητών.
  • Γενναία αύξηση του προϋπολογισμού για την  παιδεία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ