ΥΠΕΝ: τι λέει για «Εξοικονομώ Αυτονομώ», εκτός σχεδίου δόμηση και Δασικούς Χάρτες

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση. Τα ιδιοκτησιακά στους Δασικούς Χάρτες και τις αλλαγές στο ΔΕΔΔΗΕ μετά την επέλαση της «Μήδειας» ανακοινώνει ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα τέσσερα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων ιδιοκτητών κατοικιών που θέλουν να επιδοτηθούν προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Τα αποκαλύπτει με συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναγγέλλοντας την προκήρυξη του νέου κύκλου της δράσης στο τέλος του καλοκαιριού. Θα είναι η ηλικία του κτιρίου, το ποσοστό της ενεργειακής αναβάθμισης. Καθώς και οι ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης ανά περιοχή και το ύψος των εισοδημάτων.

Ο Κώστας Σκρέκας μιλάει και για τις ζημιές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια». Αλλά και για την ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών από τις πολύωρες διακοπές ρεύματος. Ανακοινώνει πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση καλωδίων σε περιοχές με μεγάλο βαθμό επικινδυνότατος για το δίκτυο. Το κόστος θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάνει επίσης γνωστή την επικείμενη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον ΔΕΔΔΗΕ, όπου οι πολίτες θα εντοπίζουν και θα δηλώνουν τα δέντρα που γειτνιάζουν στις εναέριες γραμμές διανομής ρεύματος αλλά και θα αποζημιώνονται γρήγορα από βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει τα χαρτιά του και για την άναρχη δόμηση, ενώ αναγγέλλει την ανάρτηση του 100% των δασικών χαρτών μέχρι τον Μάρτιο.

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ, μετά τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της επέλασης της «Μήδειας» και των πολύωρων διακοπών ηλεκτροδότησης που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες, ποιες πρωτοβουλίες δρομολογείτε για τη θωράκιση και ενίσχυση του συστήματος ηλεκτροδότησης; 

Ζήσαμε πριν από περίπου δέκα ημέρες μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων 40 ετών. Η οποία, όπως ορθώς επισημαίνετε, ταλαιπώρησε περίπου 100.000 νοικοκυριά και μάλιστα κάποιους συμπολίτες μας για πολλές μέρες.

Από την πρώτη στιγμή, δόθηκε ένας τεράστιος και συντονισμένος αγώνας από την κυβέρνηση και όλους τους συναρμόδιους. Προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το ταχύτερο δυνατόν και στο τελευταίο σπίτι. Τα συνεργεία κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όμως οι συνθήκες ήταν πρωτοφανείς. Ενδεικτικό είναι ότι σημειώνονταν πτώσεις κορμών σε ηλεκτροφόρα καλώδια, κατά μέσο όρο, κάθε δύο λεπτά στη Βόρεια Αττική στην κορύφωση του φαινομένου. Συνολικά προκλήθηκαν εκτεταμένες βλάβες σε μήκος άνω των 300 χιλιομέτρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης.

Η επόμενη μέρα, όμως, είναι εδώ και έχουμε θέσει στον ΔΕΔΔΗΕ, ως προτεραιότητα, την υπογειοποίηση των καλωδίων στις περιοχές με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης βλαβών ή ατυχημάτων κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο. Γιατί, μην ξεχνάτε, ότι μπορεί τον χειμώνα να υπάρχει ο κίνδυνος μπλακάουτ στο δίκτυο από χιονοπτώσεις ή ισχυρούς ανέμους και αντίστοιχα το καλοκαίρι από πυρκαγιές. Προωθούμε ένα έργο με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, που ένα μεγάλο μέρος του έχουμε προτείνει να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και σταδιακής ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Με επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Πιστεύετε ότι χρειάζονται και αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ;

Η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Στον ΔΕΔΔΗΕ, μέσα στην τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 75%. Ενώ πιο συγκεκριμένα κατά την πενταετία 2015-2019 το επενδυτικό κενό διαμορφώθηκε στα 460 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση προώθησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Με την εγκατάσταση συνολικά 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε προτείνει μάλιστα πάνω από το 50% αυτών, 4 εκατ. μετρητές δηλαδή, να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες. Γι αυτό αυτόν έχουμε ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος εντοπισμού βλαβών. Στο ίδιο πλαίσιο, στις άμεσες προτεραιότητές μας εντάσσεται η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της εταιρείας. Προκειμένου οι πολίτες να συμβάλλουν στον εντοπισμό των δέντρων που βρίσκονται δίπλα στα καλώδια του δικτύου, αλλά και να επισπεύδεται η διαδικασία αποζημίωσης από φθορές που προκαλούνται από υπαιτιότητα του Διαχειριστή. Τέλος, προχωράμε στην πρόσληψη 664 νέων εργαζομένων, μέσω ΑΣΕΠ. Για την κάλυψη κενών σε νευραλγικούς τομείς για τη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ.

Τι αλλαγές εξετάζετε στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»;

Το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών μάς οδήγησε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την εκκίνηση του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Έως το τέλος του καλοκαιριού, θα ανακοινώσουμε το νέο, ακόμη πιο στοχευμένο πρόγραμμα, στην προσπάθειά μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νοικοκυριών και την οικονομική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Στο νέο πρόγραμμα, η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης, οι βαθμοημέρες. Δηλαδή οι ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα λαμβάνονται υπόψη, μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια, για την αξιολόγηση των αιτήσεων. Μέσα από αυτήν τη σημαντική δράση στοχεύουμε, επίσης, στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Ποιες αλλαγές εξετάζετε για την εκτός σχεδίου δόμηση; Στο μεταξύ, όσοι έχουν οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων και θέλουν να χτίσουν. Θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτός ο χρονικός περιορισμός δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων. Θα αλλάζει αυτό το χρονικό περιθώριο;

Η ανάγκη να βάλουμε τάξη σε ένα άναρχο πλαίσιο, που έχει αλλοιώσει το φυσικό κάλλος και το τοπίο της χώρας μας για δεκαετίες, είναι αδήριτη.

Κι αυτό έπρεπε να γίνει με έναν μεταβατικό τρόπο. Ώστε να μη στερήσουμε αιφνιδίως τη δυνατότητα οικοδόμησης σε πολίτες, οι οποίοι έως τώρα διατηρούσαν αυτό το δικαίωμα. Η μεταρρύθμιση που προώθησε ο προκάτοχός μου Κωστής Χατζηδάκης αφήνει τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε επίσης την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού με εκτεταμένες παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ. Θα συμβάλουν στην εξάλειψη του άναρχου τοπίου και στη δημιουργία ενός σταθερού και αξιόπιστου επενδυτικού πλαισίου. Τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του νόμου θα αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά. Ο οποίος έχει άριστη γνώση του θέματος, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου για τους δασικούς χάρτες. Τι προβλέπεται για τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς;

Κατ’ αρχάς, ο σκοπός των δασικών χαρτών είναι αφενός η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αφετέρου η διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών.

Έως τον Μάρτιο θα έχει αναρτηθεί το 100% των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα. Έναντι ποσοστού μόλις 52% που είχε αναρτηθεί έως τον Ιούλιο 2019.

Με την κατεύθυνση του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Αμυρά, ο οποίος κάνει σπουδαία δουλειά, και μέσω της ομάδας εργασίας, που πρόσφατα συστάθηκε στο υπουργείο, εξετάζονται ενδελεχώς τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία ανάρτησης. Σκοπός μας είναι η άμεση και αποτελεσματική επίλυση αυτών των ζητημάτων, για τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πάντα σε απόλυτη αρμονία με τη νομολογία και το πνεύμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος.

πηγη: ecopress.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ