Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΙουλία Συροκώστα: Να φοράτε διπλές μάσκες, αγωνιζόμαστε χωρίς "όπλα" στην Πάτρα

Ιουλία Συροκώστα: Να φοράτε διπλές μάσκες, αγωνιζόμαστε χωρίς “όπλα” στην Πάτρα

Στην παρότρυνση προς τους πολίτες να χρησιμοποιούν διπλή μάσκα προκειμένου να προστατευτούν καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού στην περιοχή είναι σημαντική, προχώρησε η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της αχαϊκής πρωτεύουσας, Ιουλία Συροκώστα. Παράλληλα ανέφερε ότι στην Πάτρα γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη μάχη χωρίς “όπλα” καθώς δεν έχουν καλυφτεί οι θέσεις των εργαζομένων που έχουν φύγει από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Αναφερόμενη στο περιστατικό του 9χρονου παιδιού που νοσηλεύεται στη  ΜΕΘ παίδων του ΠΓΝΠ αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα η κυρία Συροκώστα, είπε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7»:

«Μέχρι πρότινος είχαμε αρκετά περιστατικά αλλά δεν ήταν αρκετά βαριά κι αυτό με το παιδί μας έχει αναστατώσει όλους γιατί μέχρι τώρα αυτές οι ηλικίες, μέχρι και 9 ετών, θεωρούνταν ότι δεν νοσούσαν καν, πόσο μάλλον τώρα που τώρα χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ. Γενικά έχουμε περιστατικά αλλά δεν είμαστε ακόμα στο κόκκινο όσον αφορά στα κρεβάτια της μονάδα».

Για τους λόγους που οδήγησαν στην νέα έξαρση κρουσμάτων στην χώρα αλλά και στην Πάτρα η λοιμωξιολόγος τόνισε:

«Άνοιξαν τα μαγαζιά για να βοηθηθούν οι αλυσίδες οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν και ηλεκτρονικές παραγγελίες και όχι για να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις. Θυμάστε τις ουρές των προηγούμενων ημερών στην Αγίου Νικολάου, αυτό ήταν εξ’ αρχής ένα καμπανάκι κι έπρεπε να έχει σταματήσει πολύ πιο πριν. Τώρα το να κλείνουμε 6 ή 8 είναι αστείο. Ήταν μεγάλο λάθος αυτό που έγινε με τα μαγαζιά, με τον κόσμο να συγχρωτίζεται στις ουρές στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Από εκεί έγινε».

Μιλώντας για την πρόοδο του εμβολιασμού τόνισε δεν προχωράει όπως είχε σχεδιαστεί και υποστήριξε ότι έγιναν λάθη στον προγραμματισμό.

«Ο εμβολιασμός γενικά δεν πάει όπως θα έπρεπε. Εμένα, ας πούμε, δεν μου ήρθε ποτέ κάποιο mail αν θέλω να εμβολιαστώ και παρακαλούσα τον συνάδελφο που είναι στα εμβόλια. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν υπήρξε η ενημέρωση που έπρεπε.

Αρχικά οι άνθρωποι ήταν αγχωμένοι με ένα νέο εμβόλιο, δεν ενημερώθηκε το προσωπικό των δύο μεγάλων νοσοκομείων. 
Πέραν αυτού έχουμε επιλέξει να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό των μεγάλων ηλικιών και δεν έχουμε επιλέξει παράλληλα να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό που είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση και που έχει χρόνιες νόσους. Έπρεπε να υπάρχει παράλληλα κάτι ακόμα», είπε. 
Για την βρετανική μετάλλαξη η κυρία Συροκώστα επισήμανε ότι έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα είναι ότι όταν κάνεις ένα τεστ για να δεις εάν είναι θετικό ή αρνητικό, δεν ξέρεις εάν είναι ή όχι μεταλλαγμένος ο ιός. Πρέπει να κάνεις μια ειδική εξέταση που γίνεται στην Ελλάδα μόνο κάτω από το 1% των δειγμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί πάνω από 10% ώστε εγκαίρως να καταλάβεις ότι υπάρχει ένα καινούργιο στέλεχος».

Για το κατά πόσο το ΠΓΝΠ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε πιθανή αύξηση νοσηλευόμενων από κορωνοϊό η κυρία Συροκώστα σχολίασε:

«Είμαστε έτοιμοι. Όμως αγωνιζόμαστε χωρίς όπλα. Βγαίνουν σε σύνταξη και γενικώς έχουν φύγει πάρα πολλοί συνάδελφοι και δεν έχουν έρθει καινούργιοι. Αυτό που λένε να μείνουν όσοι είναι πάνω από 65 χρονών, τους ίδιους τους συναδέλφους τους φέρνει σε κίνδυνο και είναι τραγικό, αντί να πάρουν νέα παιδιά να προσφέρουν. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνουν κάποια επιπλέον πράγματα».

Τέλος απευθυνόμενη προς τους κατοίκους της περιοχής ξεκαθάρισε ότι άπαντες θα πρέπει πλέον να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνέστησε να φοράμε διπλή μάσκα όταν ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο.

«Έχει νόημα να φοράμε διπλές μάσκες, έχει νόημα να τηρήσουμε τα μέτρα.Έχουμε δίκιο, έχουμε κουραστεί, μερικές φορές δεν τα καταλαβαίνουμε, μερικές φορές δεν μας τα εξηγούν. Υπάρχει ένα ιστορικό δεδομένο στο οποίο στηρίζονται οι επιστήμονες και αποφασίζουν κάτι, αλλά εάν δεν το εξηγήσεις στον κόσμο, φαίνεται μόνο ότι τον αστυνομεύεις και τον περιορίζεις. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι αυτή την στιγμή ότι είμαστε στο κόκκινο και πρέπει να λάβουμε μέτρα.

Να μείνουμε στο σπίτι, να μην βγαίνουμε χωρίς λόγο, να κρατάμε τις αποστάσεις, να φοράμε διπλές μάσκες, να πλένουμε τα χέρια μας και αν δεν νιώθουμε καλά να αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Φυσικά εάν χρειαστεί να είμαστε σε επαφή με τον οικογενειακό μας γιατρό, να αποφύγουμε το Νοσοκομείο και να πάμε εκεί μόνο αν χρειαστεί. Προτείνω διπλή χειρουργική μάσκα, σιγά-σιγά πρέπει όλοι να φοράμε τις ιατρικές μάσκες γιατί δεν υπάρχουν μελέτες για τις υφασμάτινες, ή μπορούμε να φοράμε την χειρουργική και από πάνω μία υφασμάτινη», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:the best.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ