Κρίσιμα 24ωρα για την Αττική: Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα για να αποφευχθεί το τρίτο κύμα

428

Ποια σενάρια εξετάζονται – Ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία – Την Παρασκευή οι αποφάσεις και ίσως οι ανακοινώσεις

Με δεμένα τα χέρια και το βλέμμα στην «κλεψύδρα» μέχρι και την Παρασκευή είναι κυβέρνηση και επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας. Τα επόμενα 24ωρα έως και την Παρασκευή, είναι κρίσιμα καθώς θα κρίνουν, εν πολλοίς, εάν θα ληφθούν οι αποφάσεις για νέα αυστηρότερα μέτρα.

Οι υγειονομικοί δείκτες έχουν θέσει τις αρχές σε συναγερμό, αφού εκτός της Αθήνας η οποία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, σειρά παίρνει τώρα και η Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 50% φέρνοντας στον νου μνήμες από τον περασμένο Οκτώβριο. Και, εάν η απόφαση για τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο ήταν για την αντιμετώπιση μίας ήδη επιβαρυμένης κατάστασης, σήμερα οι γνωρίζοντες των συζητήσεων τονίζουν πως «θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα».

Η επιστροφή σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αμέσως μετά την χαλάρωση που ακολούθησε το τελευταίο lockdown αλλά και οι επιμέρους δείκτες, όπως οι αυξήσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα κρίνουν τις αποφάσεις για νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, γιατί όχι και σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως έγραψε και χθες το protothema.gr η κατάσταση είναι οριακή. Οι επιστήμονες εξετάζουν καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα συνεχίσουν να το κάνουν έως και την Παρασκευή, όπου μετά το πέρας της συνεδρίασης των επιδημιολόγων θα δώσουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Παρά τις πιέσεις από την αγορά, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε επιβολή περαιτέρω περιορισμών -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η κίνηση αυτή θα έρθει όχι μόνο για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το ΕΣΥαλλά και για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού η οποία θα σημάνει την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν μέτρα που αφορούσαν στον συνωστισμό πολιτών έξω από καταστήματα εστίασης. Από χθες λοιπόν, απαγορεύεται οι πελάτες των επιχειρήσεων εστίασης που περιμένουν να παραλάβουν την παραγγελία τους από το κατάστημα (σύστημα take away δηλαδή) να παραμένουν στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης ή ακόμη και στον εξωτερικό χώρο ευθύνης της επιχείρηση αυτής. Με άλλα λόγια, ακόμη και εάν ένα εστιατόριο διαθέτει αυλή και οι πελάτες περίμεναν έως χθες όρθιοι για να πάρουν το πακέτο με το έτοιμο φαγητό τώρα θα πρέπει να περιμένουν για παράδειγμα στο πεζοδρόμιο, εκτός του χώρου ευθύνης της επιχείρησης.

Όπως έχουν πει πάντως σε κάθε τόνο, κυβερνητικά στελέχη, η κατάσταση που βιώνουμε είναι δυναμικό. Γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, δήλωνε χθες, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως «προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown».

Πηγη:protothema.gr