Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΞεκινά το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Ξεκινά το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Ενα χρονίζον πρόβλημα, το οποίο στοιχίζει στην Ελλάδα 1,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ευρω-πρόστιμα, βαίνει προς λύση καθώς, υπεγράφησαν σήμερα Παρασκευή οι συμβάσεις, με τις οποίες ξεκινά η κατασκευή του έργου Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου». 

Οι συμβάσεις του μεγαλύτερου έργου ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, Γιώργο Αγραφιώτη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, του Γενικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Ορέστη Καβαλάκη και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλη Γραφάκου.

Το έργο αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία εντός του 2021 και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες δίνοντας οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα της Περιφέρειας, η οποία διαθέτει μόλις ένα νόμιμο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και για την οποία η χώρα μας επιβαρύνεται με πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω των 21 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που λειτουργούσαν στο παρελθόν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα με συνολικό ύψος επένδυσης που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση του ΕΣΠΑ.

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα.Η δυναμικότητα διαχείρισης αποβλήτων είναι 200.000 τόνοι το έτος, εκ των οποίων οι 130.000 θα είναι σύμμεικτα και οι 70.000 οργανικά απόβλητα.

Το έργο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», μεταξύ της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τέθηκε σήμερα σε ισχύ και όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αναμένεται να δημιουργήσει 600 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 200 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία του.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 έτη και περιλαμβάνει τη διετή κατασκευαστική περίοδο και την 26ετή περίοδο λειτουργίας, ενώ από τον 10ο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της αναδόχου εταιρείας.

«Φιλοδοξούμε το έργο αυτό να είναι το καλύτερο, αποδοτικότερο και οικονομικότερο έργο ΣΔΙΤ για το κοινωνικό σύνολο και παράλληλα να αποτελέσει πόλο έλξης για την εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τόσο την πολιτική ηγεσία που μας τιμά με την παρουσία της, όσο και τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ότι η εταιρεία μας διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την οικονομική δυνατότητα και πάνω από όλα τη θέληση και την κουλτούρα για να υλοποιεί και να διαχειρίζεται άρτια έργα, που ολοκληρώνονται στην ώρα τους», επεσήμανε με αφορμή την έναρξη ισχύος του έργου ο κ. Μαραγκουδάκης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Μεγαλύτερη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων, είναι η υλοποίηση του έργου στην Πελοπόννησο. Με βεβαιότητα δηλώνουμε ότι σε δύο χρόνια θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αυτή η Περιφέρεια σε δύο χρόνια θα διαχειρίζεται τα απόβλητα της υποδειγματικά, με σύγχρονο τρόπο και υποδομές, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ακολουθώντας πιστά την ξεχωριστή διαλογή που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το έργο».   

πηγή: ethnos.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ