Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠρο των πυλών η αποχώρηση της Ισπανικής Repsol

Προ των πυλών η αποχώρηση της Ισπανικής Repsol

Από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα – Που οφείλεται η αλλαγή σχεδίων

Η πλήρης απόσυρση της ισπανικής Repsol από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, δηλαδή και από τα τρία μπλοκ στα οποία συμμετέχει στις παραχωρησιούχες κοινοπραξίες, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες προ των πυλών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο αποχώρησης από τη χώρα μας εντάσσεται στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της στρατηγικής της εταιρείας στα δεδομένα που δημιούργησε η πετρελαϊκή κρίση και ο κορωνοϊός στις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά και των στόχων που έχει θέσει για μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και ενίσχυσης των επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει αποφασίσει να μειώσει σημαντικά τις χώρες ανά την υφήλιο όπου έχει παρουσία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, περιοριζόμενη στα κοιτάσματα υψηλότερης αξίας. Έτσι, με δεδομένο ότι και οι τρεις παραχωρήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στα πρώτα στάδια μελέτης, με σημαντική επομένως αβεβαιότητα ως προς τις ποσότητες υδρογονανθράκων που περιέχουν, είναι από τις πρώτες στη λίστα των «οικοπέδων» για τα οποία εξετάζει η Repsol να αποχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας η ισπανική εταιρεία συμμετέχει μαζί με τα ΕΛΠΕ στην έρευνα της θαλάσσιας περιοχής Ιόνιο στη Δυτική Ελλάδα, όπου έχει και τον ρόλο του Διαχειριστή (Operator). Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών κατέθεσε σχετική προσφορά στον διεθνή διαγωνισμό που «έτρεξε» το 2018, ενώ η σύμβαση μίσθωσης κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή  ένα χρόνο αργότερα.

Επίσης, το 2017 συμφώνησε να εισέλθει (farm in) στα χερσαία οικόπεδα της Energean Oil & Gas στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία. Με τη συμφωνία, απέκτησε το 60% των δύο παραχωρήσεων, ενώ ανέλαβε και τον ρόλο του Operator.

Βασική αιτία του περιορισμού της δραστηριοποίησης της Repsol στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες «αγγίζει» και τη χώρα μας, είναι το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος του upstream από την πανδημία, με την κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού» αλλά και της ζήτησης. Ως συνέπεια, μέσα στη χρονιά όχι μόνο ακυρώθηκαν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε πρότζεκτ έρευνας και παραγωγής νέων κοιτασμάτων, αλλά διακόπηκε η εκμετάλλευση και ήδη παραγωγικών κοιτασμάτων.

Η Repsol έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, παράγοντας περίπου 700.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, κάτι που αναδεικνύει την έκθεση της εταιρείας στις επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα, καταλύτη για την απόφασή της αποτέλεσε και η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως δείχνει το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος πετρελαϊκός κολοσσός ο οποίος ανακοίνωσε το σχέδιό του να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ