Home Ελλάδα Μελέτη για χρήση γης 6000 στρεμμάτων στη Μεσσήνη

Μελέτη για χρήση γης 6000 στρεμμάτων στη Μεσσήνη

0

Ο Δήμος Μεσσήνης βρήκε τα χρήματα για να ολοκληρωθεί η μελέτη που θα επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης χρήσεων γης στην περιοχή ΛΠ3 του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μεσσήνης.

Η περιοχή ΛΠ3 εκτείνεται σε 6.000 στρέμματα από τη νότια πλευρά της πόλης και φθάνει μέχρι τα όρια των τουριστικών ζωνών Μεσσήνης, Ανάληψης και Βελίκας, και την περιοχή της β’ κατοικίας στην Μπούκα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η μελέτη θα ανατεθεί σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος “για τη σημειακή τροποποίηση του εγκεκριμένου ΓΠΣ Μεσσήνης”. Επίσης, αναφέρει ότι η μελέτη εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το ΠΑΕ του υπουργείου Εσωτερικών κατόπιν ενεργειών του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου.

Σημειώνεται ακόμη πως στο εγκεκριμένο ΓΠΣ Μεσσήνης “δεν ορίζονται καθόλου επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή ΛΠ3, κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα καθώς το σημερινό πολεοδομικό – χωροταξικό καθεστώς απομειώνει την αξία της γης στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ενώ η περιοχή ΛΠ3 δεν χαρακτηρίζεται στο σύνολό της ως γη υψηλής παραγωγικότητας, να αντιμετωπίζεται συνολικά ως τέτοια. Συνεπώς, με βάση τους προαναφερόμενους περιορισμούς στις χρήσεις γης η αρμόδια υπηρεσία δόμησης δεν μπορεί να εκδώσει άδειες δόμησης στο σύνολο της περιοχής. Όπως έχει επισημανθεί και στο σχετικό απόσπασμα πρακτικού του ΣΥΠΟΘΑ της Π.Ε. Μεσσηνίας με αρ. 1/2018, κρίνεται απαραίτητος ο επανακαθορισμός και η σαφής θεσμοθέτηση χρήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να είναι επιτρεπτή η δόμηση με τους όρους που ισχύουν στην εκτός σχεδίου δόμηση”.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, εκτιμώντας ότι η υλοποίηση της μελέτης θα θέσει τον δήμο σε νέα τροχιά ανάπτυξης, παρατήρησε: “Η εκπόνηση της μελέτης έχει προχωρήσει αρκετά και πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης, σχετικά με τον επανακαθορισμό των χρήσεων γης της περιοχής ΛΠ3 του ΓΠΣ. Δεδομένου ότι η ζώνη ΛΠ3 εκτείνεται σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, με την εναρμόνιση του ΓΠΣ Μεσσήνης η ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει πόλο έλξης για παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικές επενδύσεις”.   

πηγή: eleftheriaonline.gr  

Exit mobile version