Επιμελητήριο Αρκαδίας: Να βρεθούν άμεσα εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Ο Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Σαμπράκος απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά και τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας τρία βασικά αιτήματα σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του Μαινάλου και του Λύκαιου όρους.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Αγαπητοί,

Μετά από την ανάρτηση στις 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ καθώς και σχετικών δημοσιευμάτων, έλαβα γνώση για την αίτηση εγκατάστασης μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του Μαινάλου και του Λύκαιου όρους και θα ήθελα να σας επισημάνω τα παρακάτω:

  1. Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου αποτελεί, στο σύνολό του, ένα ιδιαίτερο φυσικού κάλλους τοπίο με το πιο συγκροτημένο ελληνικό ελατοδάσος που έχει τεθεί υπό καθεστώς δασικής διαχείρισης, ένα φυσικής κληρονομιάς οικότοπο άγριας πανίδας και χλωρίδας γεμάτο με μέρη ιστορικά και μυθολογικά. 

Επίσης το Λύκαιο όρος το ιερό βουνό των Αρκάδων είναι μια περιοχή προϊστορική όπου μύθος και ιστορία συμπλέκονται εκεί που δημιουργήθηκε το «Κοινό των Αρκάδων» και αναπτύχθηκε το Αρκαδικό ιδεώδες με την ψηλότερη κορυφή του να αποτελεί μέρος ενός από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος.

  • Και στους δύο ορεινούς όγκους γίνεται έντονη προσπάθεια από τις τοπικές κοινωνίες καθώς και από τους δημόσιους φορείς με έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες, με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη με θεμελιώδη λίθο το παρθένο φυσικό τοπίο και την ιστορικότητα των τόπων αυτών.
  • Τα αιολικά πάρκα προφανώς είναι μια ήπια μορφής ενέργεια που δίνουν λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής με άφθονο καύσιμο χωρίς αέρια και ρύπους, γίνονται ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες με οικονομικά κριτήρια χωρίς όμως θέσεις εργασίας. Για να μπορέσουν να κατασκευαστούν απαιτείται διάνοιξη νέων δρόμων και μέσα από δασικές εκτάσεις όπου υπάρχουν μέρη τοπικής ιστορίας με κρυμμένες κρήνες, ιστορικές διαδρομές, μικρά μυθολογικά ρέματα και σπηλιές τα οποία μπορούν να χαθούν για πάντα από μεγάλης κλίμακας έργα καθώς και από τις επιχώσεις των πλατειών που χρειάζονται να γίνουν για τις ανεμογεννήτριες.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καθώς και αυτά που έχουν ειπωθεί από όλους τους τοπικούς φορείς των περιοχών αυτών και τις οικολογικές διεθνείς οργανώσεις σας καλώ όπως:

  • Να αρνηθείτε την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε αυτές τις περιοχές.
  • Να βρεθούν εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης διότι είμαστε υπέρ των ήπιων μορφών επενδύσεων.
  • Να επαναφέρετε το θέμα της Περιβαλλοντικής του Μαινάλου προκειμένου να υπάρξει μετά από διαβούλευση θεσμοθετημένο Προεδρικό Διάταγμα και να προχωρήσουν άμεσα τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια για το Λύκαιο Όρος έτσι ώστε οι φορείς διαχείρισης να μπορούν, με τα κατάλληλα πολεοδομικά εργαλεία, να προστατεύουν τη φυσική μας κληρονομιά που μας κληρονομήθηκε και είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να την αφήσουμε άθικτη στις νεότερες γενιές».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ