Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑνοίγουν την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια

Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια

Με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου σε όλη την χώρα, αν και υπάρχει μία εξαίρεση για τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας, τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές θα παραμείνουν κλειστά.

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό τα μέτρα από εδώ και πέρα παρέθεσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Λεπτομέρειες για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως που ήταν επίσης παρούσα στην ενημέρωση του υπουργείου υγείας. Τα διάστημα που τα σχολεία έμειναν κλειστά είναι πολύ μεγάλο και τώρα το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να λύσει πολλά ζητήματα, τα οποία έχουν ανακύψει και να ενημερώσει άμεσα τους ενδιαφερόμενους (μαθητές και γονείς). Ήδη έχει ανακοινωθεί η μείωση της ύλης στις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά οι καθηγητές κρίνουν ότι θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να μειωθεί η ύλη και για τις υπόλοιπες τάξεις εφόσον οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν προαγωγικές εξετάσεις.

Όσο για τα παιδιά της Α΄ Λυκείου, επίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αφού το υπουργείο Παιδείας επιμένει να εφαρμόσει φέτος για πρώτη φορά την τράπεζα θεμάτων, κάτι για το οποίο οι μαθητές δεν είναι καθόλου έτοιμοι. Πάντως, το άνοιγμα των Λυκείων και Γυμνασίων εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό σε πολλούς επιστήμονες καθώς όπως υποστήριξε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, πρόκειται για βήμα υψηλού κινδύνου καθώς τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες «συμπεριφέρονται ως ενήλικες».

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων τηρούν τα μέτρα

Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως στην επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων της χώρας. «Πιστοί στις απόψεις μας αναφορικά με την εκπαίδευση, απαντήσαμε ομόφωνα θετικά στο αίτημα αυτό» είπε και ανακοίνωσε το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και τρεις βδομάδες μετά το άνοιγμα των Δημοτικών.

Όσο διαρκεί η πανδημία θα υπάρχουν και κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, είπε η λοιμωξιολόγος, που όμως σημείωσε πως τα παιδιά όλων των βαθμίδων τηρούν τα μέτρα προφύλαξης με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 0,1% των τμημάτων στα σχολεία είναι σήμερα σε αναστολή λόγω κρουσμάτων.

Όπως είπε, η επιτροπή πρότεινε επίσης να λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια στις κόκκινες περιοχές, ενώ τα Λύκεια εκεί θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

Τα μέτρα επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων

Όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έτσι και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ. «Αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε η υπουργός.

Επίσης, ανακοίνωσε τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.

«Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία», υπογράμμισε.

Τα μέτρα για την επιστροφή τις σχολικές αίθουσες είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • Χρήση αντισηπτικών,
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ