Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚορωνοϊός: Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια στη χώρα την 1η Φεβρουαρίου

Κορωνοϊός: Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια στη χώρα την 1η Φεβρουαρίου

Το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων της χώρας την 1η Φεβρουαρίου, μετά τo «πράσινο» φως που έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Πιστοί στις απόψεις μας αναφορικά με την εκπαίδευση, απαντήσαμε ομόφωνα θετικά στο αίτημα αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές της Ελλάδας, όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού παρουσιάζουν αύξηση.

Συγκεκριμένα τα λύκεια στις περιοχές που βρίσκονται σε αυστηρότερο lockdown θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης. 

«Παρατηρούμε μια σταθεροποίηση της πανδημίας τις τελευταίες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο στην καρδιά του χειμώνα να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσά μας και σήμερα έχουμε περίπου 6.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, 1.500 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ενώ για πρώτη φορά μετά από καιρό, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κάτω από τους 300. Την ίδια ώρα, καταγράφτηκαν 110 νέες εισαγωγές την ημέρα, ενώ 105 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, σήμερα υπολογίζεται στο 49% η πληρότητα σε ΜΕΘ-COVID, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 58% στην Αττική.

Οι ειδικοί είπαν «ναι» στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο αρνητική ήταν η εισήγησή τους για τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, καθώς ο κορωνοϊός στα παιδιά αυτής της ηλικίας συμπεριφέρεται όπως στους ενήλικες και μεταδίδεται πιο εύκολα.

Το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Μετά από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μας που λειτουργούν από τις 11 Ιανουάριου, και τα ειδικά μας σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Τα μέτρα επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων

Όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έτσι και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ. «Αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε η υπουργός.

Επίσης, ανακοίνωσε τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.

«Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία», υπογράμμισε.

Τα μέτρα για την επιστροφή τις σχολικές αίθουσες είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • Χρήση αντισηπτικών,
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

Χαρδαλιάς: Παράταση lockdown για μία εβδομάδα

Την παράταση του υφιστάμενου lockdown στη χώρα για μία ακόμα εβδομάδα ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενώ παρατείνεται επίσξς για μία εβδομάδα η απαγόρευση για ψάρεμα και κυνήγι σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση το κυνήγι αγριόχοιρου σε Ροδόπη, Έβρο και Ξάνθη, με τον περιορισμό των τεσσάρων ατόμων.

Παρατείνονται επίσης τα πρόσθετα μέτρα σε Βοιωτία, Σπάρτη, Εορδαία, στον Κρόκο και στα Σιάτιστα Κοζάνης, καθώς και στον Ασπρόπυργο και τις Αχαρνές.

Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ -όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play- υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τα ταξί, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων και συγκεκριμένα επιτρέπονται δύο επιβαίνοντες πλέον, πλην του οδηγού.

Στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παρών ήταν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.   πηγή: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ