Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΒήμα-βήμα η άρση των μέτρων! «Κληρώνει» την Παρασκευή για τα χιονοδρομικά –...

Βήμα-βήμα η άρση των μέτρων! «Κληρώνει» την Παρασκευή για τα χιονοδρομικά – Τι θα γίνει με Γυμνάσια-Λύκεια, εστίαση

Σταδιακά αναμένεται γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων και με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Με τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού να συνεχίζουν να καταγράφουν πτωτική τάση και την επιδημιολογική εικόνα να εμφανίζει βελτίωση, οι ειδικοί εξακολουθούν να φοβούνται πιθανή νέα έξαρση και εφιστούν την προσοχή των πολιτών.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη γιατί θα αρχίσουν να φαίνονται πιθανές συνέπειες από το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, αν και οι ειδικοί παρουσιάζονται βέβαιοι πως δεν θα υπάρξει μεγάλη διασπορά και έξαρση κρουσμάτων από την επιστροφή των μικρών μαθητών στις αίθουσες, αλλά και τα τελευταία πιθανά «απόνερα» από τις ημέρες των γιορτών.

Παράλληλα, η πορεία της πανδημίας κριτήριο και για τους άλλους τομείς της κοινωνίας (Γυμνάσια, Λύκεια, εστίαση, μετακινήσεις από νομό σε νομό) το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση 2-3 εβδομάδες μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που επανεκκίνησε τη Δευτέρα. Με βάση τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί το επόμενο διάστημα, θα δώσουν και τις σχετικές εισηγήσεις για κάθε τομέα κι ακολούθως η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της για περαιτέρω άρση μέτρων.

Τι θα γίνει με χιονοδρομικά, Γυμνάσια-Λύκεια και εστίαση
Την Παρασκευή θα γίνει μια πρώτη συζήτηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Πιθανότερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους, είναι η 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί εντελώς και το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο η μετακίνηση των πολιτών προς τα χιονοδρομικά να γίνεται με την επίδειξη αποδεικτικού της κράτησης και να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σχετικά με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, η 1η Φεβρουαρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων σε όλες τις τάξεις, καθώς απορρίφθηκε οριστικά το σενάριο να επιστρέψουν στις τάξεις μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Το επόμενο βήμα άρσης των περιορισμών θα αφορά την εστίαση που, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ανοίξει ξανά περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, η εστίαση θα ανοίξει με τραπέζια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους.

Έρχονται αποφάσεις για κυνήγι, ψάρεμα και πρακτορεία ΟΠΑΠ
Εν τω μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιτραπεί και πάλι το κυνήγι και το ψάρεμα, αλλά και να ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ από την επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε αφήσει το κυνήγι και το ψάρεμα για την άλλη εβδομάδα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας στο εάν θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις, είπε με νόημα: «Αν συνεχίζουμε την καλή μας πορεία, ναι».

Ο υπουργός αποκάλυψε, μάλιστα, ότι στην πρόταση προς την Επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών.

«Το εισηγήθηκαν γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες. Άρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η Επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή», τόνισε.

Παράλληλα, είπε πως σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι σχολές οδηγών, ωστόσο ήταν ξεκαθάρος πως τα γυμναστήρια θα αργήσουν να ανοίξουν.  

 πηγή: dete.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ