Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜε αναθεωρημένους δασικούς χάρτες σε όλη τη χώρα η «μάχη» στο ΣτΕ

Με αναθεωρημένους δασικούς χάρτες σε όλη τη χώρα η «μάχη» στο ΣτΕ

Παρατείνεται η μάχη των δασικών χαρτών κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ, που αφορά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, καθώς μετατίθεται η ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ. Στο μεταξύ αρχίζει και ολοκληρώνεται πριν τη “μάχη” του ΣτΕ η ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πρόγραμμα ανάρτησης των αναμορφωμένων δασικών χαρτών για όλες τις περιοχές της χώρας, το οποίο ξεκινά σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2021, και θα ολοκληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2021, δίνοντας εντολή προς τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων «να προβούν στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες και πράξεις για την υλοποίηση των αναρτήσεων, απαρέγκλιτα, εντός των τασσόμενων ημερομηνιών».

Η μάχη στο ΣτΕ θα γίνει λοιπόν μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης και στην τελική ευθεία της κύρωσης των νέων αναθεωρημένων δασικών χαρτών,  καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η  15η  Μαρτίου  2021 είναι η νέα ημερομηνία κατά την οποία θα εκδικαστεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  η αίτηση ακυρώσεως του ΓΕΩΤΕΕ της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων κατά της  Υπουργικής Απόφασης για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών. Oι οικολογικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει  στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι:  η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, η Καλλιστώ, η Greenpeace και το WWF Ελλάς.

Σημειώνεται ότι η εκδίκαση  της προσφυγής στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε οριστεί αρχικά για τις 4 Δεκεμβρίου 2020, πήρε παράταση για τις 15 Ιανουαρίου 2021 και τώρα πηγαίνει για τις 15 Μαρτίου 2021.

Στη βασική επιχειρηματολογία των δασολόγων και των  περιβαλλοντικών οργανώσεων, αναφέρεται, ότι η Υ. Α. οδηγεί σε μαζικούς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και νομιμοποιεί αμφίβολης εγκυρότητας διοικητικές πράξεις που αλλάζουν τον χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα αναφέρουν ότι οδηγήθηκε σε ακύρωση το έργο της ανάρτησης των δασικών χαρτών που είχε συντελεστεί μέχρι σήμερα.

Η παράλληλη μάχη των ιδιοκτητών

Κατά την εκδίκαση της συνταγματικότητας ή μη της Υπουργικής Απόφασης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, δίνεται μία παράλληλη μάχη από την πλευρά των ιδιοκτητών. Με δύο από τους θεσμικούς τους φορείς έκφρασης, να έχουν καταθέσει αίτηση υπέρ του κύρους της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη και κατά των κατατεθεισών προσφυγών από δασολόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις,  υποστηρίζοντας ότι τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ,  έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες να προσκομίσουν τους νόμιμους ιδιοκτησιακούς τίτλους τους για να ληφθούν υπόψη κατά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ  και η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων, που προχώρησαν στις σχετικές παρεμβάσεις υποστηρίζουν, ότι ο άρθρο 48 του ν. 4685/2020 και η προσβαλλομένη εφαρμοστική απόφασή του, «προβλέπουν το αυτονόητο: Ότι η Διοίκηση εφ’ εξής θα δεσμεύεται από τις προγενέστερες πράξεις της, οι οποίες χορήγησαν νόμιμα δικαιώματα επέμβασης στους ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων και παραχώρησαν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Η ρύθμιση αυτή είναι προφανώς αναγκαία για να προστατεύσει αποτελεσματικά και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των πολιτών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και σημειώνουν ότι  τυχόν ακύρωσή της θα έθετε σε κίνδυνο πάμπολλα νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, σε όλη τη χώρα.

Ανακοίνωση της  Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων

Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων, ενόψει της μάχης του ΣτΕ εξέδωσε νέα ανακοίνωση με αφορμή την κατάθεση ερώτησης 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.  Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος «για σφάλματα της δασικής νομοθεσίας» τα οποία «οδήγησαν  στον χαρακτηρισμό του 72%, τουλάχιστον, της επιφάνειας της Ελλάδας ως Δάσους, η οποία δεν υπάρχει σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!». Αναφέρει ακόμη, ότι οι ερωτώντες βουλευτές, «αγνοούν αυτή την πραγματικότητα ακόμη και σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από την καταμέτρηση της δασοκάλυψης  στην οποία προέβη για όλα τα κράτη της,  αποδείχτηκε, ότι τα δάση στην Ελλάδα καταλαμβάνουν το  51% και όχι το 72% που θέλουν οι Δασάρχες».

Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων αναφέρει ότι «δεν θα αφήσει να δημευτεί η περιουσία των μελών της». Και σημειώνει ότι «από το 1836 μέχρι το 1979 όλοι οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους εξαιρούσαν  από τον Δασικό Νόμο και από το υπέρ του Δημοσίου τεκμήριο όλες αυτές τις εκτάσεις, (βοσκότοπους, τους ελαιώνες, τα αμπέλια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ