Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαιρός: Ψυχρή εισβολή μετά την καλοκαιρία -Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας, βροχές, χιόνια και...

Καιρός: Ψυχρή εισβολή μετά την καλοκαιρία -Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας, βροχές, χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα

Μπορεί οι παραλίες να γέμισαν το Σάββατο και την Κυριακή, όμως από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, ακόμα και χιόνια.

Μόνο Ιανουάριο δεν θυμίζει ο καιρός αυτές τις μέρες, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν κατά τόπους μέχρι και τους 28 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, την ερχόμενη εβδομάδα… ο χειμώνας έρχεται και στη χώρα αναμένονται, βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιόνια.
«Από τη ζέστη και τη σκόνη, στο κρύο και το χιόνι»
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει πως αναμένεται ραγδαία μεταβολή του καιρού τις επόμενες ημέρες, με τη βαρυχειμωνιά που επηρεάζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να χτυπάει και την πόρτα της χώρας μας. Οπως υπογραμμίζει, εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η πτώση της θερμοκρασίας που θα συνοδεύσει αυτή τη μεταβολή του καιρού.

«Ηταν θέμα χρόνου οι πολικές αέριες μάζες να φτάσουν και στη χώρα μας όπου είχαμε οριοθετήσει αυτή την αλλαγή στο διάστημα 14 με 17 Ιανουαρίου και το οποίο πλέον “κλειδώνει” και από τα τελευταία τρεξίματα των περισσότερων μετεωρολογικών μοντέλων», αναφέρει αρχικά και προσθέτει: «Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η πτώση της θερμοκρασίας που θα συνοδεύσει αυτή την μεταβολή του καιρού. Είναι πολύ πιθανό να δούμε τον υδράργυρο στα βόρεια τμήμα να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -8 με -10 βαθμούς κελσίου με συνθήκες ολικού παγετού κατά τόπους που σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές θα «μπουν στην κατάψυξη» με τον υδράργυρο να μην ανεβαίνει πάνω από το μηδέν όλο το 24ωρο», αναφέρει.

Στη συνέχεια, ο μετεωρολόγος γράφει στην ανάρτησή του πως: «Οι διαδοχικές κακοκαιρίες που αναμένουμε από Τρίτη και μετά θα φέρουν ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και πολλά χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές, σε πολλές περιπτώσεις αυτές θα εκδηλώνονται με τη μορφή χιονοπτώσεων-χιονοκαταιγίδων ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα».

Καλλιάνος: Απότομη και μεγάλη πτώση θερμοκρασίας
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, δε, από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας, με βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα, όπως λέει, από την Πέμπτη περιμένουμε πτώση 16-17 βαθμών Κελσίου, δηλαδή από τους 23 βαθμούς Κελσίου θα πάμε στους 6 με 7. Περιμένουμε χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, όπως τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, αλλά και βοριάδες έως 9 μποφόρ και παρατεταμένο κρύο.

Τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου
Στον αντίποδα, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, σε δική του ανάρτηση, εμφανίστηκε καθησυχαστικός γράφοντας: «Μάλλον ξεκίνησε ο τρομολαγνικός οίστρος και πάλι σύμφωνα με τα μηνύματα σας. Και φυσικά δεν θα πάμε απο τους 28 βαθμούς στον ολικό παγετό! Οι τρομοκρατημένοι φίλοι μας οι αγρότες από την Κρήτη δεν θα πρέπει να ανησυχούν σε καμία περίπτωση!

Οι τελευταίες ισχυρές χιονοπτώσεις σε τμήματα της Ισπανίας δεν συνδέονται με τις χιονοπτώσεις που αναμένονται στη χώρα μας κυρίως προς τα τέλη της εβδομάδας».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τη Δευτέρα
Στο μεταξύ, η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Δευτέρα αναφέρει: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, πιθανώς τοπικά ισχυρές στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία στα ανατολικά νότιοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ